china105151Уляна Ушева

Седя на шезлонга и чета книжка. Американска фантастика от Клифърд Саймък. Главният герой също се излежава на шезлонг и наблюдава двора пред къщата си. „Косачката стигна края на ливадата, поклопа като доволна кокошка, направи изкусен завой и се затъркаля надолу по друг откос. Чувалът, в който се събираше окосената трева, се изду.”

Значи, горе-долу сме ги стигнали американците – и тук шезлонг, и тук самоходни косачки… Фантастика ли? Скука!

Пускам телевизора – Нешънъл жеографик. Документален филм за Китай. За жилищното им строителство днес. Тотално саниране. Задължително! Абсолютен тоталитаризъм! У нас си е демократично – само блокове със съгласие 100 на сто, или компромисно 95 процента. И дебати, дебати, е.ати!…

Техните фасади – ту вдлъбнати, ту изпъкнали. Така било по тяхната философия фън шуй, за отмора. И блоковете им със „зелени” покриви, където отглеждат зеленчуци … за самозадоволяване. Щото земята не достигала за всички. За Бога, братя, купувайте тук – у нас пустеещи селски дворове има за целия китайски народ!

Обаче тяхната разделна канализация пък е истинска фантастика! Една инсталация за мивки, душове и вани, друга за тоалетните. Пред блока правят подземен резервоар, в който събират мръсната вода от мивки, душове и вани. Пречистват я до степен „СИВА” и я връщат в тоалетните казанчета. За втора употреба.

А у нас ЧИСТАТА вода се употребява еднократно. Когато я има, разбира се. Например, наскоро в наше село главният водопровод аварира. Първия ден багерът копа на едно място. 50 процента от селото бе на сух режим. Хората са свикнали, щото там багерът копа и миналата година. Е, поне шофьорите ще си знаят, че на това място има асфалтова кръпка. Форевър! Втория ден – ново място, нова дупка. Пак 50 процента нямат вода. Пълна порнография, като оня филм „50 нюанса сиво”. Накрая водата потича. Кафява. Друг нюанс, не е като китайската „сива”, ама за тоалетни казанчета – бива…

Ето тук ще ги стигнем китайците!

4 коментара

  1. Това с боклука и гласоподавателите не е вярно. Можеш да разбереш от всеки баховски циганин дали и колко е взел, за да гласува за Мин Чо, но никога няма да докажеш нищо.

  2. Дебелий, Мин ЧО от боклуците изкарва пари, които да даде на гласоподавателите наесен, че може да не му стигнат. Затова са тези честички совалки из шубраците на Ловеч..

  3. Нема да се плашиш, Уляна! Имаш все още чист въздух, китайците отдавна нямат такова чудо. Дишай на воля, докато е безплатен.

    А тук кмет, депутат и общински съветници на всеки две седмици, с цел самореклама преди избори, ходят да събират боклуци в “природния парк Стратеш” (според поредния олигофрен в кметската кохорта, за когото сме тъпа, безмозъчна рая, за която може да се пишат всякакви простотии). Явно тези хорица и сами вече се усещат, че за друго не стават. Време и гласоподавателите да се усетим, че трябва да си избираме свестни упрвници, а не боклукчии.

Comments are closed.