Как се променя градската култура в края на 19 век и началото на 20 век можеха да видят и усетят посетителите на Деветите “Варошлийски вечери 2017”, проведени на 24 септември в Ловеч.

Промяната е във всички сфери – музика, нрави, архитектура, храна, мебели, облекло. Посетителите в неделя на Етнографския комплекс, който включва Драсовата и Рашевата къща, тази година бяха посрещани от скулптура на типична ловешка мома с традиционна носия. Тя е изработена от Иво Чехларов и е чудесно въведение в тематиката и духа на изложението.

Фокусът на изданието е върху старите градски песни, за което се погрижиха фолклорна група “Югла” при НЧ “Пробуда – 1926 г.” – с. Йоглав, и вокална група “Настроение” при  НЧ “Паисий – 1896 г.” – с. Александрово.
Посетителите в неделя можеха да се снимат в ретро фото с помощта на доброволците от Регионална библиотека “Проф. Б. Цонев” и с помощта на костюми от Драматичен театър – Ловеч. Имаше щандове с рекламни материали, а също и възможност да се дегустират ястия от варошлийската кухня. През този ден експозицията на Етнографския комплекс беше с вход свободен.
“Варошлийски вечери 2017” са част от Европейските дни на наследството 2017 г. с национален координатор  Министерството на култура.