asfaltbalgarene2509145Павлин Иванов

Яде ли се асфалта? Ами яде се! Здраво се яде, и в буквален и в преносен смисъл, даже има за всички!

Положен асфалт в студено и дъждовно време. Асфалт, който буквално се разпада. Асфалт, който с пръстче можеш да изрониш. Асфалт, посред който расте зелена тревичка. Асфалт, платен с нашите пари. Точно за това ще ви разкажа.

Доста странно ми прозвуча сигналът за некачествен ремонт подаден от жители на ловешкото село Българене, защото точно преди изборите, никой не би пропуснал с фанфари, лентички, кирки и лопати, да оповести на населението на общината, че е асфалтиран пътя от табела до табела в село Българене. А официално съобщение за откриване на новият пътен участък, така и не съм видял.

asfaltbalgarene16101411Странното е, че едно такова народуполезно дело, не е логично да остане скрито от общественото мнение. Още повече преди избори! Явно е имало защо.

Когато се отзовахме на сигнала и отидохме в Българене, бях възхитен! От табела до табела се беше ширнал чисто черен, бърсак нов асфалт. За момент даже се заблудих дали съм в България! Това сериозно!

Пропътувахме целият почти 2-километров участък и дори се ядосах, че са ни пратили за зелен хайвер. Следа от каквото и да било нарушение видимо нямаше. Черен, хубав, широк, прясно асфалтиран път. Мечта за всяко населено място!

Все пак, решихме да спрем пред къщата, чиито номер ни бяха указали в сигнала. И тук започна мазалото!

asfaltbalgarene25091426В момента на слизане от автомобила, още със стъпването върху вече едноседмичният асфалт, видяхме защо никой не е бил тъпана и не е имало лентички и фанфари. Видеото по-долу, както и снимките, дават обяснение.

Асфалта се рони, както хрупкава бисквитка! Ако леко натиснеш с крак, асфалта се разпада. Ако опиташ с пръст, настилката се руши. Не дай боже да мине камион, пътят вероятно ще отиде по допирателната в дерето!

От едната страна на прясно асфалтираният път се вижда, че асфалтовото покритие е положено буквално върху кал! От другата страна, върху мръсен и непочистен асфалт, без никаква спойка между стар и нов асфалт (справка видеото и снимките).

Усвоени са едни наши пари по една обществена поръчка на Община Ловеч, а резултата само с виждане става!

asfaltbalgarene1610148Аз знам, че в Ловеч не се краде. Не се краде и от обществените поръчки спечелване от разни честни фирми, отличаващи се с небивал професионализъм. Знам, че строителният надзор и всички контролни органи си вършат прекрасно работата, нямам съмнения в това.

Точно това беше и причината, две седмици след първото посещение да проверим, как всички тези независими професионалисти в своите сфери са си свършили добре работата.

Две седмици по-късно, по същите места, асфалта обаче продължава да се рони. На това отгоре, на няколко места, на 20 до 50 см. навътре в асфалтираното платно вече е поникнала свежа зелена тревичка (което е гениално хрумване).

Няколко не малки участъка вече са ремонтирани, което е видимо от снимките. Парчета от първоначалния асфалт са изхвърлени в страни, но при всеки опит да бъде взето парче, то просто се чупи и разпада (хитро, между другото).

asfaltbalgarene2509144Дори няма да ви описвам, че шахтите са 15-20 см. под нивото на асфалта и всеки може да се пребие в тях. Няма да се повтарям, че опасните участъци са маркирани с клонки, толкова иновативно, че ..

Та питам се аз:

  • Що така бе кмете Казанджиев?
  • Защо се плаща за супер некачествен, но най-вече, за опасно некадърен ремонт и то стотици хиляди левове?
  • Защо строителният надзор е допуснал това подобие на ремонт да бъде пуснато в експлоатация? Кой ще потърси наказателна отговорност от подписалите официалните документи?
  • Къде точно е инвеститорският контрол?
  • Кога ресорният зам. кмет Ертан Хасан, отговарящ за събирането и харченето на нашите пари е проверил как се „оползотворяват“ средствата на данъкоплатците и какво точно е установил?
  • Няма ли някой, на който поне малко да му пука, че се извършват безобразия в тази Община Ловеч от редицата скъпо и прескъпо платени надзорни органи?

 

Но най-вече се питам, кога ще видим някой отговорен за всички тези безобразия, там, където му е мястото?

 

Предлагам на вашето внимание, уважаеми читатели, снимки и видео, а ако не вярвате на очите си, Българене е само на 20-на километра. Отидете, вижте, пипнете.

В очакване на отговор съм

Видео: http://youtu.be/X_fP9UoygX4

 

 

 

5 коментара

  1. Колкото и да считате, че Минчо не е предприел никакви мерки преди публикацията на Павлин, откровено казано не вярвам чак толкова да е отървал “коня у ряката”. Не го защитавам, но съм убеден, че не му е неизвестен този случай и че не е предприел мерки. Павлине, преди да пишеш, мой съвет ако позволиш, но първо попитай какво е предприел кмета по случая и тогава пиши. Процедурите по спиране на строителството и плащането са доста дълги и усложнени. Ако ли пък нищо не е предприел преди твоята публикация с двете ръце съм да го изхвърлим от общината. Може и да се наложи да се извиняваш, може и кмета да навежда очи, не знам, но ще ми е интересно какво ще стане.Случаят обаче не е маловажен, но все пак те съветвам да проверяваш преди да пишеш и констатираш.

  2. Статията е поръчкова, подвеждаща и злепоставяща честните служители и съвестни изпълнители. Изникналите тревички са нелегално внесено ГМО – кръстостоска между гранит и мрамор, умишлено са засяти преди полагането на асфалта. Самия асфалт покрива всички европейски норми – рециклира се и се саморазгражда в природата с ускорен период на саморазпад.
    Вместо да се радват, че са пионери в свръхмодерните екологични норми в пътното строителство мрънкат и се оплакват. Неблагодарни хора ей. Не ги е срам.
    На село какво ни е? Няма асфалт – няма проблем, а където го има на места пък само ни загрозява хубавите дупки.
    Пътя е ясен, въпроса е кой ще направи първата стъпка. Прокурор и съд за ЛИЦАТА отговорни за това. Не към служителите, не към институцията, а към лицата.

  3. Моля Ви при използването на ирония да се ползва друг шрифт за да не останете криворазбрани 🙂

Comments are closed.