pushene2111132Инициативата обхвана 1000 деца на възраст 15-18 години от Област Ловеч

С пешеходно шествие на ученици завърши кампанията „Не пуши, бъди модерен“, това съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Водени от областния управител на Ловеч Милко Недялков, вратаря на ПФК Литекс Илко Пиргов, зам.-кмета на Ловеч Пламен Петков, началника на РИО-Ловеч Райко Райков и зам.-директора на РЗИ-Ловеч Анета Винева, над 300 ученика от всички ловешки гимназии извървяха разстоянието от СОУ „Климен Охридски“ до площад „Екзарх Йосиф I” пред Областна администрация.

Целта на дефилето беше обединението на младите срещу тютюнопушенето. „Да пушиш, не означава да си модерен. Избавете се от тютюневия дим за да бъдете здрави.“ С тези думи вратарят на Литекс Илко Пиргов приветства учениците и гости на събитието, подкрепяйки инициативата. Представителят на учениците Емил Мишев (Емчо), категорично заяви, позицията си на непушач с думите „Аз не пуша и съм горд с това!“.

pushene2111135Обединени от каузата бъдещето на децата и тяхното здраве, Областна администрация и РЗИ – Ловеч, стартирахме информационно-образователна кампания,която имаше за цел да разясни вредите и последиците от тютюнопушенето при най-уязвимата възраст – юношеството.

Десет дни експерти от здравна инспекция посещаваха учениците, нашите деца, в часа на класния ръководител, с една единствена цел – да се освободят от робството на цигарения дим. Липсата на информираност и заинтересованост създаваше скептичност към лекциите, до момента, в който те не разбираха фактите, жестоката реалност и риска, който поемат – пушейки.

Седем училища от Ловешка област станаха домакин на образователните лекции на РЗИ експертът Галя Тодорова. В ловешкото СОУpushene2111133 „Панайот Пипков“ беше даден стартът на кампанията. Последваха го Професионалните гимназии по механо-електротехника и ветеринарна медицина. Кампанията продължи със СОУ „Климент Охридски“ – Троян и гимназиите „Васил Левски“ в гр. Ябланица, и „Алеко Константинов“ в гр. Луковит. Последното школо, станало арена на анти-тютюневата кампания бе „Климент Охридски“ в гр. Ловеч. Общият брой на децата, които обхвана кампанията е 1000 души на възраст 15-18 години.

Кабинет за измерването на никотиновата зависимост отвори врати за Международния ден без тютюнопушене. Екип от специалисти начело с д-р Полинка Соколарска прегледаха десет души. Апаратът, с който беше проведено изследването Smokerlуzer, измерва въглеродния монооксид в издишвания въздух от пациента, изчислява карбокси хемоглобина в кръвта му и в зависимост от тези данни се определя степента на никотинова зависимост, която е основен параметър за изграждане на програма за отказване от цигарите.

Като финал на празничното събитие в Международния ден без тютюнопушене, губернаторът Милко Недялков скъса последната си цигара, заявявайки, че обединението на една кауза на толкова много млади е достатъчна причина той да откаже категорично цигарите. Последваха го пушачите измежду децата като всеки, скъсал цигарата си, получи от доброволците към Регионална библиотека „Проф. Беньо Цонев“ сувенир медальон, изработен от организаторите.

Защо „Бъди модерен“? Тенденцията в Европа, а и в света е обединението от не-пушачите. Вече не е модерно да пушиш, модерно е да не пушиш. Това се наблюдава в последно време и в България. За това нарекохме кампанията „Не пуши, бъди модерен“.

Причините, които децата изтъкват за пропушване са любопитство, подражание, социална интеграция в групи, компании и т.н, намаляване на стреса, отслабване и атрактивност. Някои дори твърдяха, че тютюневият дим удължаpushene2111136ва живота. Това не е така. Тютюнопушенето не те прави модерен, нито атрактивен, нито по-елегантен, нито по-социален – прави те по-болен и по-зависим.

Какви са фактите? 31,6% от младите момичета между 13 и 15 години в България пушат, което е четвъртото най-високо равнище в света; 76,8% от децата в България са пасивни пушачи, поглъщайки дима от цигарите на родителите си вкъщи; Жените в България започват да пушат средно на възраст между 16 и 20 години, а между 13 и 15 годишна възраст по-голям е броят на момичетата, които пушат, отколкото на момчетата. Това е само една малка част от суровата действителност.

Какви са рисковете? Рисковете, които крие тютюнопушенето са безброй, но някои от тях са фатални. Когато пушим, ние увреждаме сърцето и кръвоносните съдове, белият дроб и дихателните пътища, зрението, устната кухина и зъбите, а и не на последно място – психиката. Тук идва митът, че пушенето успокоява. Истината е, че тютюневата отровpushene2111137а действа негативно върху нервната система, обостряйки нейната чувствителност и увеличавайки възбудимостта на настроенията и агресията.

За съжаление експерименталното пушене се превръща в траен модел на поведение. Нужна е обществена и институционална подкрепа, непрекъснат и пълноценен диалог с младите. За това ние дадохме началото на промяната, която искаме да видим в самите нас – сега е ваш ред.

 

1 коментар

  1. “Кабинет за измерването на никотиновата зависимост отвори врати за Международния ден без тютюнопушене. Екип от специалисти начело с д-р Полинка Соколарска прегледаха десет души.”
    Леле, много бе, десет души! При това безплатно. Сигурно екипът е бил по-многоброен.
    А къде е зам министър Йовчев? Добре не се прецаках да ида на шествието.

Comments are closed.