viktorstoichevnap2411155    На вчерашната пресконференцията на директора на ловешкия офис на НАП, акцент бе ползването на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания.Образците на декларациите за ползване на тези облекчения / чл.22в и чл.22г/ от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) вече са утвърдени и могат да се намерят на интернет страницата на приходната агенция www.nap.bg. Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2015 г. могат да се ползват с подаването на годишната данъчна декларация за 2015 г. – до 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден – Великден) , към която се приложат съответните образци на Декларация по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ или Декларация по чл. 22г. ал. 7 от ЗДДФЛ.

Те могат да се ползват и чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице, в срок до 31 януари 2016 г. В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите необходими документи, в срок от 30 ноември до 31 декември 2015 г.

Данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Данъчното облекчение за деца с увреждания (по чл. 22г от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Директорът на офиса обърна внимание, че това са суми с които се намалява годишната основа при изчисляване на дължимия годишен данък, а не суми които ще бъдат възстановени или с които ще се намали дължимия данък. На практика сумата, която ще подлежи на възстановяване или с която ще се намали дължимия данък е 20.00 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете, 40.00 лв. за две ненавършили пълнолетие деца и 60.00 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца, а за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане – 200.00 лв.

1 коментар

  1. Защо някои не провери ромките “самотни”маики с няколко деца-пенсионери колко социални помощи получават за сметка на грамотните работещи

Comments are closed.