joglav2204143Новооткритият пенсионерски клуб в с. Йоглав с организатор младата Габриела Христова отвори врати за общоселски празник на Велики четвъртък. Присъстваха пенсионери и самодейци от фолклорна група „Югла” заедно с младо попълнение. Дъждовното време попречи на всеобщото веселие да отидат и децата от местната детска градина, които на всеки празник са заедно с бабите. Но те пък бяха приготвили красива изложба от саморъчно изработени великденски рисунки, апликации, предмети, които внесоха свежест и радост в празника на възрастните.Всеки от присъстващите донесе сварени яйца, бои, козунаци.

Атракция между кофичките с бои беше големият черен котел на самодейката баба Митка, сложен на саджак. В него тя боядисваше яйца с природни багрила – люспи от лук и орехова шума. Първа в котела бръкна с голямата дървена лъжица Ценка Дойчева – кметски наместник на Йоглав, която е навсякъде с млади и стари.

Всеки потопи за здраве своето яйце в боите, а после с първото червено яйце баба Митка направи червена точка на челото на Габриела – да е жива и здрава, за да ги посреща все така в клуба. Беше подготвена и празнична почерпка. И като на всеки празник – певиците от фолклорната група към читалището изнесоха музикална програма, а после подканиха всички на кръшно българско хоро. Организаторите на празника бяха подготвили и изненада за имениците в селото – след празника няколко жени в национални носии обиколиха къщите им и поднесоха на всеки именик и на най-възрастните хора пликче с козунак, шарени яйца и поздравителна картичка, изработена от самата управителка на клуба, която ги трогна до сълзи като им целува ръка.

А вчера, на третия ден на Великден, всички отново се събраха в пенсионерския клуб, носеха яйца и козунаци, разказаха си как е минал празникът вкъщи, пяха и се веселиха.

2 коментара

  1. Поздравления за тези страхотни хора със запазен български дух,възхищавам им се на способността да се абстрахират от трудното и изпълнено с лишения ежедневие,способността да забравят болежки и да се организират винаги по безупречен начин за всеки български празник и повод!Хвала на Кметския наместник,на самодейците,на читалищното ръководство,на дечицата от детската градина и техните учителки и на цялото родолюбиво йоглавско население!Продължавайте все така,с хора като Вас има бъдеще за нашите китни селца!!!

  2. Поздравления за тези страхотни хора със запазен български дух,възхищавам им се на способността да се абстрахират от трудното и изпълнено с лишения ежедневие,способността да забравят болежки и да се организират винаги по безупречен начин за всеки български празник и повод!Хвала на Кметския наместник,на самодейците,на читалищното ръководство,на дечицата от детската градина и техните учителки и на цялото родолюбиво йоглавско население!Продължавайте все така,с хора като Вас има бъдеще за нашите китни селца!!!

Comments are closed.