sreshtaidp2210152От резултатите на тези местни избори зависи дали Ловеч ще се запише сред успешните български градове, които усвояват еврофондове и привличат инвеститори. Около този извод се обединиха участниците в организирана от Института за дясна политика и кандидата за кмет на Ловеч от ПП ГЕРБ Корнелия Маринова кръгла маса на тема „Местни избори и политическа стабилност“. В нея участваха Георги Харизанов и Тома Биков от Института за дясна политика, народните представители Христо Гаджев и Антон Долапчиев, кандидатите за общински съветници и кметове на населени места от ГЕРБ Ловеч, симпатизанти. Пред препълнената зала в дом „Преслав“, лекторите припомниха, че политическата стабилност в България по време на управлението на ГЕРБ е основен фактор и за развитието на икономиката на централно и местно ниво.

„Часовникът в Ловеч е спрял и ние сме хората, които трябва да настроят неговия механизъм така, че да тръгне по пътя на развитието, с повече рационалност, с отговорност към настоящето и бъдещето“, каза в уводните си думи Корнелия Маринова.

sreshtaidp2210151Секретарят на Парламентарната група на ГЕРБ Христо Гаджев припомни, че само преди година и половина, по време на правителството на Орешарски, почти всички еврофондове бяха спрени, а страната попадна в изолация. „Кабинетът Борисов рестартира процеса, фондове тръгнаха и до края на година ще бъдем на пето място от всички 28 европейски страни по усвоени европейски фондове за програмния период, каза Гаджев. Тези фондове са един от основните мотори за развитие на градовете, на междуградската транспортна мрежа и на бизнеса, защото създават работни места“, каза Гаджев. Тяхното усвояване в полза на гражданите зависи от инициативността на самите кметове, посочи той.

„През последните 8 години ГЕРБ изгради работещ модел на местно управление“, каза Тома Биков от Института за дясна политика. Като пример той посочи Бургас – диалогичен кмет, който има компетентен екип и ясни стратегически цели за развитието на града, насочването на еврофондовете и създаването на благоприятна инвестиционна среда. „Негативната тенденция е в градовете, които се управляват от БСП“, посочи той. „Един град се развива чрез целенасочена активност за привличане на инвестиции. Кметовете на БСП управляват по начин, по който се работеше преди България да влезе в ЕС и разчитат предимно на бюджета.

sreshtaidp2210154Това е системен проблем, който левицата не успява да реши на тези местни избори – те нямат предложение за промяна, а изтъркани приказки“, посочи той и допълни, че еврофондовете са точно за градове като Ловеч – тези, които трябва да се развиват и да могат сами да вървят напред. „Точно в тези градове често никой не си мърда пръста за това. На всички места, където управлява левицата, има застой“, посочи Биков. Той акцентира също върху важността на местните избори в контекста на продължаването на политическата стабилност на управлението на национално ниво. „ГЕРБ има шансове да победи поне в 20 града. Нямам сантименти по изчезването на левицата от политическата сцена, защото те вредят с бездействието си. Изборите в Ловеч са много важни, защото ще дадат новина: „И в Ловеч социалистите отиват в опозиция и градът започва да се развива“, каза Биков.

Изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов акцентира върху факта, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която спазва договора със своите избиратели, докато останалите залагат на абсурдни популистки цели. „ГЕРБ създаде поколение от технократи, от работещи кметове, които попадат в успешен екип“. Той припомни, че през 2020-та година приключва програмният период и затова е важно през следващите 4 години Ловеч да стане активен играч за усвояването на евросредства.

 

Предизборен щаб ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикация по договор