Жанина Илиева

Изтъкнатият български кинорежисьор Иван Терзиев (82 г.) гостува в родния си град на 26 март т.г.  Той ще представи част от своя телевизионен филм „Селцето“ (1978 г.), който беше спрян навремето за излъчване. Срещата с автора е в Клуба на дейците на култура в събота от 18.00 часа. Гостът избра да говори за цензурата по времето на социализма.  Входът е свободен.

Изявата е заключителна част от програмата „Лагерът край Ловеч: памет и свидетелства“, която се провежда със съдействието на Община Ловеч на 25 и 26 март.

Иван Терзиев е роден на 11 февруари 1934 г. в Ловеч. Учи в тогавашната гимназия „Христо Кърпачев“ и е първенец на випуск 1951 г.  После завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1958) и кинорежисура във ВГИК Москва (1966).

Режисьорският му дебют е филмът „Господин Никой“ (1969),  по романа на Богомил Райнов, в главната роля Коста Цонев.

Истинската си сила и талант Иван Терзиев разкрива в „Мъже без работа“ (1973), а после и в „Силна вода“ (1975).

От „Силна вода“ са известните в цяла България реплики  „Добре съм, ама ще се оправим“ и „Искам си ВЕФа“, произнесени от актьора Иван Григоров

Връх в творчеството на Иван Терзиев е телевизионният сериал „Селцето“ по сценарий на Константин Павлов (1978). Филмът епично разказва за съдбата на едно българско село  около 1944 г., навлизането на комунистическите идеи и насилственото коопериране на земята. Филмът е спрян от цензурата и е пуснат по телевизията след промените през 1990 г.

От 1978 г.  Иван Терзиев е преподавател по монтаж на филми, доцент и професор във Националната академия за театрално и филмово изкуство. През последните години не е идвал в родния си град по официални поводи, може да се каже, че е позабравен тук. В Ловеч живее неговият брат Милко Терзиев и съученици като маестро Красимир Андреев.

Известният режисьор  не забравен обаче от зрители, възпитаници и почитатели. Доказателство е, че филмите му още се гледат.