indoneziqposlanik1812154Коледари посрещнаха днес в общината извънредния и пълномощен посланик на Република Индонезия Бунян Саптомо. Негово превъзходителство, който е на официална визита при кмета на Ловеч, бе придружен от министър-съветника по политически въпроси, консул и началник-канцелария на посолството Йоханес Мангинсела.

Пред гостите момчетата от младежкия танцов състав „Ловеч“ към ОДК пресъздадоха нашенския обичай „Коледуване“ с пожелания за мирна и честита нова година.

     След това посланик Саптомо и кметът Корнелия Маринова обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество. Двамата се споразумяха за организирането на изложба на индонезийски художници в Ловеч идната година. Посланикът заяви, че напоследък се наблюдава увеличен интерес на наши студенти към Индонезия, затова държавата предоставя стипендии за български студенти за изучаване на индонезийския език и култура. Той изрази надежда от тази възможност да се възползват и млади хора от Ловеч.

indoneziqposlanik1812152Негово превъзходителство идва в Ловеч за втори път, като преди години е бил тук на частно посещение. Той изрази задоволството си от културното наследство на града ни, до елементи от което се е докоснал и днес, посещавайки Покрития мост, изложбена зала „Вароша“ и Етнографския музей. Посланикът съобщи, че от този месец вече гражданите на Европейския съюз, включително и на България, може да пътуват до Индонезия без визи и специално покани ловешките журналисти да гостуват в родината му, която има 250 млн. души население и икономически растеж от 5 % годишно.

     Сътрудничеството ни в областта на културата и изкуството ще отвори врати и за развитието на бизнесотношенията и услугите, коментира кметът. Чрез изложбата, която планираме да включим в календара на културните събития на община Ловеч, ще направим първата крачка към опознаването на една далечна, но много интересна страна, каза още Маринова.

indoneziqposlanik1812151     След края на срещата кметът и посланикът си размениха протоколни подаръци. Маринова му подари знака на кмета и картина на ловешкия художник Недялко Недялков с пожеланието да си спомня за Ловеч и да се върне отново с нови намерения за сътрудничество. Негово превъзходителство подари на кмета книга за Индонезия, написана от българин, и сувенири.

Официалната визита на Бунян Саптомо в Ловеч днес е по повод встъпването в длъжност на новоизбрания кмет на общината.