Иво Райнов

Днес България пое председателството в ЕС, а декларация от ловешката болница твърди, че от утре спира медицинското обслужване. Какви ужасяващи контрасти. България проблясва в световните медии, а Ловеч пълни мрачните страници на упадъка. Разбира се е твърде спорно дали заканата от декларацията ще се изпълни. Министерството на здравеопазването било казало, че няма да го допусне (след като допусна болницата с години да бъде разсипвана, да я я изсмукват паразитни структури, да я управляват некомпетентни ръководители).

По-важно е отчаянието, довело хора, положили хипократова клетва до подобна решимост. Чета, че в днешния следобед на среща в Министерството са разсрочени задълженията към фирмите, доставчици на консумативи и лекарства и е подписан протокол за вдигане на запорите.

Изглежда, че животоспасяващите материали ще бъдат доставени и вероятно ще отпадне главното основание на медицинския персонал за преустановяване на работа. Така ли ще агонизира болницата и медицинския състав? През декември медиците излязоха на уличен протест за да си получат стара заплата и мъгляви обещания за оздравяване.

Сега трябваше да заплашат, че ще хвърлят кърпата за да получат необходимите лекарства за да спасяват човешки животи. Нещо, което правят без пари и консумативи повече от година! Кой ще гарантира, че след поредните подхвърлени трохички държавата няма да изпадне в познатото нехайство и само след месец лечебното заведение отново да надвисне над пропастта?

Ами ако анонсирания оздравителен план даде незадоволителни резултати? Без да съм икономист и специалист по спасяване на закъсали медицински заведение ми се струва, че болницата няма как да се възстанови и издържа само със заработеното по клинични пътеки. Вижда ми се почти невъзможно болница с милионни задължения да изплува след съкращаване почти наполовина (40%) на болничните легла, по които именно идват парите от клиничните пътеки.

Болница, загубила огромна част от качествените си специалисти, задушавана от хроничен недостиг на лекари. Болница, поддържана в умишлена кома през последните години и загубила доверието на пациентите. Мерките, които панически се бележат през последния месец ми изглеждат като светлина от фенерче, може и да осветят първите един –два метра, но в никакъв случай не намират светлината в края на тунела. Дано не съм прав, но ми се струва, че агонията ще продължи, а трусовете, протестите и декларациите ще се превърнат в перманентни. Докато държавата престане да им обръща внимание.

Защото най-големият виновник за състоянието на болницата е държавата. Съсипването продължава с години, сменили са се няколко министерски екипа. Броят на прокуристите само за последните три години е стряскащ. Всички изпратени като довереници на държавата. След всеки от тях болницата е още по-зле. Държавната игра на проба и грешка, обаче, продължава. Преди два дни бордът на болницата подаде оставка. Заради липса на държавна подкрепа и приемственост в политиката на министерството. Малко след като подаде оставка министър Петров се оказва неудобен и бордът, останал от негово време.

Държавата е големият собственик и винаги е била наясно с това, което се случва в болницата. Нито един от неизгодните договори, смукали и точили болницата не е подписан без нейното съгласие. Държавата е тази, която издава лицензи на частни конкуренти и само за месец се отказва от свръхкритичните предписания, които е дала. Държавата имитира желание да търси отговорност на злосторниците, които са ощетили болницата и ловешките граждани. Хайде да си кажем истината: на никому няма да потърси отговорност, защото високите етажи от властта и правораздавателната система са се специализирали в прикриването на престъпници, особено ако имат олигархическо влияние и финансова стабилност.

Не забравям вината на общинските акционери, нито за бездействието през дългите години на съсипване, нито за зле прикритото лобиране за частния конкурент. Но големият собственик е държавата, тя е тази, която може да вземе всякакви решения. Само през последните три години тази държава неколкократно обявяваше проекти за оздравяване, но реално не свърши нищо. Позволете ми да не и вярвам и сега. Поведението на държавата по повод на ловешката болница ми изглежда като детска игра. Един път като „сляпа баба“, която със завързани очи хваща някакви хора и ги прави прокуристи, друг път като жмичка, в която министерството с месеци стои със затворени очи и само от време на време се оживява колкото да си заплюе участието в играта.

10 коментара

  1. Срам и позор и не е само животоспасяващи лекарства и консумативи а ЗАПЛАТИ на докторите , ще им платят за месец два назад и пак същото

    1. е сега по ББС1 по новините хората си казват”щом няма сестри (медицински) ,ами наемете тогава ,нали вси4ки плащаме”

    1. Mariqn Todorov ,,,а ина4е едни хора плюят по други ‘ора,ма то за вси4ки е ясно ,4е някой гушка няк’ви кинти и си мъл4и, и на изборите си осигурява заплатка за следв. няколко год-ки ”’

  2. А вие, господа общински съветници, къде бяхте през всичкото това време? И къде сте сега? Защо не организирате партийните си структори и да застанете с избирателите си на протеста заедно с медиците?! Или се организирате само на избори?!

  3. Трудно ще бъде спасена болница загубила доверието на пациентите. Трябват лекари а не бизнесмени каквито са сега в ловешката болница

Comments are closed.