samopal204131Във връзка със зачестилите случаи на самозапалвания и самонаранявания в страната, Регионална здравна инспекция гр.Ловеч съвместно с Държавна психиатрична болница (ДПБ) разработиха програма за превантивна и профилактична работа за рискови групи от хора със суицидно поведение. Основна цел на програмата е своевременно оказване на консултации на хора с автодеструктивно поведение с цел предотвратяване на самоубийствата.

Неотложните мерки, предвидени в тази програма, които вече са в действие, са следните:  

1. Ежедневни консултации с клиничен психолог в Психиатричната болница в гр. Ловеч, в интервала 12-13,30 часа и с дежурен лекар в интервала 14 -16 часа;

2. Гореща телефонна линия на Психиатрична болница гр. Ловеч – тел. 0885796865 (дежурен лекар ) извън горе – посочените часове. Дава възможност за консултиране на лицата с психични и поведенчески разстройства, с агресивно или автодеструктивно поведение, както и техните близки, и да ги насочва към служби, които биха могли да окажат спешна медицинска, психиатрична или психологична помощ и подкрепа – ЦСМП, амбулаторни кабинети за специализирана психиатрична помощ или лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ. 

3. Възможност за получаване на отговори на много въпроси, свързани с психичното здраве на следните интернет страници:

http://psihichnozdrave.com /Психично-здравен сайт на България/

https://www.facebook.com –  рубрика „Психично-здравен сайт на България“

http://www.psychology-bg.com /Каталог на психолозите в България/
http://www.psiholozi.com  /Намери психолог, психотерапевт/

http://psihiatri.bg/.bg   /Намери психиатър/

/Движение „Анонимни алкохолици/

4. Функциониране на кабинет към дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в Регионална здравна инспекция – гр.Ловеч етаж 1, стая №5, за консултиране на депресивни състояния, възникнали в кризисни моменти за живота на хората. В кабинета е на разположение психолог от дирекцията, който ще приема нуждаещи се от помощ и психологическа подкрепа един път седмично – всяка сряда до края на годината, а при интерес и посещаемост, ще продължи да функционира.

1 коментар

  1. Ще е по-голям келепир ако се приберат за лечение онези дето довеждат навалицата до там. Ама няма как да стане. Все пак те им дават надниците.

Comments are closed.