На 26 и 27 август тетевенското село Черни Вит ще бъде притегателен център за ценителите на българския фолклор. Това ще се случи по време на провеждането на 37-то издание на традиционния общински събор на народното творчество – „От Тимок до Вита”. Началото на събитието ще бъде дадено в 10:00ч., на 26 август, в центъра на селото, където се намира и фолклорната сцена.

Съборът има конкурсен характер, а в него ще могат да участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи представящи автентичен и обработен фолклор. Програмата ще се проведе в шест категории, а участниците ще са разпределени в три възрастови групи.

Изпълненията ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Председател – доц. д-р Веселка Тончева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН; членове: Пейо Пеев – оркестрант в оркестъра на БНР, гр. София и Петьо Костадинов – оркестрант в оркестъра на БНР, гр. София.

Съборът е създаден през 1980г. от НЧ „Христо Смирненски 1925г.”, Кметство с.Черни Вит и ОУ„Георги Бенковски”, с.Черни Вит. Идеята е да се представят групи и състави от селото, но поради нарастващия интерес към събитието през следващите години, започват да се включват участници и групи от тетевенска община и Ловешки окръг, а в последствие и групи от цялата страна.

Датата за провеждане на събора също не е случайна. През 1981год. хората от Черни Вит обричат селото на „Пресвета Богородица” и така всяка последна събота и неделя на месец август (около датата 28 август- Успение Богородично по стар стил) в Черни Вит се провежда събор.Той е притегателен център за ценителите на българския фолклор, както и за последователите на големия фолклорист – проф. Васил Стоин и неговия следовник и един от основателите на чернивитския събор – Марин Иванов – народен певец, майстор на песенния разказ.

Обнадеждаващ е фактът, че с всяка изминала година се забелязва участието на все повече млади хора, което е доказателство, че богатството на местните традиции и обичаи ще бъде съхранено и предадено на идните поколения.