obs2112156Уляна Ушева

Четирима общински съветници – д-р Георги Митев /Реформаторски блок/, Иван Минков /група „Възраждане”/, Павлин Иванов и Данчо Заверджиев /ГЕРБ/ – предложиха блокиране на договор за почистване и сеч в 798 декара общинска земя край Лисец. Кой от тях е Атос, Портос, Арамис или Д’Артанян – да решат самите те.

Но фактите около този /а вероятно и около друг/ договор за арендуване на общинска земя са достатъчно сериозни, да не кажем скандални.

Този имот с площ 798 декара /798473 кв.м/ е актуван като публична общинска собственост на 07.05.2014г. С решение № 758 от 24.07.2014г. Общинският съвет обявява имота като частна общинска собственост /само така може да бъде законно продаван или отдаван под аренда/. В същото решение се възлага на кмета Минчо Казанджиев да проведе процедура за отдаване под аренда чрез таен търг „за създаване на трайни насаждения – костилкови за срок от 25 години.” Обаче „костилковите” изпадат още в обявлението за търга… Софийската „Аграбиоенерджи” ООД печели търга на 22.10.2014г. и месец по-късно сключва договор с Общината за аренда със срок до 21.11.2039г.! „Костилковите” пак са пропуснати в договора, но пък гратисният период в него е съобразен точно с този вид трайни насаждения. Съгласно решение № 400 от 11.06.2013г. на Общинския съвет, гратисният период за този вид е най-дълъг – 4 години. През този период арендаторът заплаща най-ниската цена – 22 лв. /вместо 37 лв. на декар/.

За кого се правят тези нарушения? 20 процента от „Аграбиоенерджи” ООД са собственост на управителя му Златин Йонков, други 40 процента са на „Состра инженеринг” ЕООД, чийто собственик и управител е пак той. Преди месец нещата си идват на място – „Состра” е прехвърлена изцяло на „Лома” ЕООД, едноличен собственик на целия капитал на двете фирми е Весела Евгениева Узунова. Впрочем, в историята на двете фирми това не е първото им взаимодействие: преди 4 години рамо до рамо са били осъдени от НАП-Пловдив заради фактури за неизвършени реално консултантски услуги, общо за 132 хиляди лева. Консултациите им са били заплатени от „Българска роза” АД, част от което принадлежи на Евгений Узунов, баща на Весела. Както е известно, банкерът с родови корени от Ломец, Троянско, някога първи секретар на ДКМС, допреди година бе вторият човек в националното ръководство на БСП…

Но да се върнем към сагата с тези 798 декара общинска земя: тя продължава на 25.05.2015г. когато се сключва договор за преарендуване между „Аграбиоенерджи” и ловешката фирма „Анди-М”, след еднолично писмено съгласие на кмета, без знанието и съгласието на принципала – Общинския съвет. Сигурно „Анди-М” не е избрана случайно, но пък изборът й е странен: нейният основен предмет на дейност е…. строителство! В тази „врътка” е нарушена изричната забрана в чл.11 ал.3 от Закона за арендата в земеделието „…..физически или юридически лица, арендуващи държавни и/или общински земи не могат да преарендуват арендувания обект на договора, не могат да залагат правата си по договора за аренда и да ги прехвърлят на трето лице.” Или отговорният арендатор си остава „Аграбиоенерджи” и неговите съставки „Состра инженеринг” и „Лома”, чийто едноличен собственик е Весела Евгениева Узунова.

Въпреки това „Анди-М” на 22.10.2015г. получава от Община-Ловеч разрешение за сеч. Оказва се, че в тази изоставена земя има около 250 декара „самозалесила” се гора. И се почва едно цялостно „почистване” на терена! Според съветникът Иван Минков, в тази гора е имало доста дървета с диаметър 40 см.

Кметът Корнелия Маринова спира сечта с устна заповед /писмена заповед може да бъде издавана само след решение на Общинския съвет/. Когато „Анди-М” пуска жалба срещу спирането, казусът влиза в дневния ред на сесията на 21.12.2015г.

И става ясен поредният скандален факт: реализираната в „12 без 5” дървесина е внушителна по размери – според очевидци става дума за над 1000 куб.м. С колко е ощетена Общината от тази почистваща операция тепърва ще определи комисия…

Защитата от „кралската гвардия” – Милко Недялков, Валентина Янкова и Минчо Казанджиев – предложи Общинският съвет да покани и изслуша представител на фирмата-преарендатор. Но има ли тази фирма права в правния мир, щом като договорът й е сключен без решение на Общинския съвет, а и в нарушение на Закона за арендата?

Предложението за решение на сесията бе формулирано от четиримата съветници: Общинският съвет възлага на кмета Корнелия Маринова да издаде писмена заповед за спиране на сечта, да спре изпълнението на договора и да потърси отговорност от създателите на скандалния казус. С 19 гласа „за” съветниците приеха предложението.

Ще има ли интерес към случая от облечените в тоги? И какво решение ще вземат те – като кардинал Ришельо или по съвест и закон??

 

en-garde – в защита

2 коментара

  1. Безработният към днешния момент наш Беден Бивш Кмет Минчо Казанджиев… Да го ожали човек… Как ли се чувства, заедно с безработните, редом с него на опашката в борсата?
    Иначе ербап е в ОбС грЛовеч!
    Браво Мин ЧО! Кокалът си е кокал, нали? Като договора за почистване на река Осъм в рамките на града за над 1.5 млн лева, нещо, което и за необразован е видно, че е нереален!
    Такива ми ти неща ни насади кмет Казанджиев, душата на БСП пенсионерките :-))

Comments are closed.