kmet901122Павлин Иванов

Градската администрация се опитва да минимизира свой гаф, като предизвиква по-голям и вкарва за втори път за разглеждане в Общински съвет финансирането на „Дувари“ на сдружение ”Съюз на ловешките художници”  по реда на Правилника за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от Община Ловеч.

През април, художниците са кандидатствали с две свои инициативи пред фонда за граждански инициативи, а именно:

–          Съфинансиране на проект „Организация на изложба „Дувари”-скулптура,живопис,фотография на Сдружение”Съюз на ловешките художници” съгласно чл.9, ал.1 от Правилника за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от Община Ловеч.

–          Съфинансиране на проект Международен пленер „Дувари-скулптура, живопис, фотография на сдружение „Съюз на ловешките художници” съгласно чл.9, ал., от правилника за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от Община Ловеч

Комисия, определена със заповед на кмета Казанджиев е разгледала предложенията и естествено ги е одобрила, като финансирането и на двете предложения е за по 3200 лева.

На предишната сесия на Общински съвет, след остра и аргументирана позиция на Иво Райнов, самият кмет оттегли предложенията от дневния ред, макар и в нарушение на Правилника за работа на Общински съвет (бел.р. – вече всичко е възможно по новият световен ред на Председател Тихолов).

Гафът на администрацията е производна на няколко сериозни нарушения:

  1. 1.       Според Правилника за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от Община Ловеч, максималната сума отпускана от фонда не може да надвишава 3000 лв. Въпреки това, кметската комисия е одобрила неясно защо две суми от 3200 лв!
  2. 2.       Сдружение”Съюз на ловешките художници” е регистрирано в ЧАСТНА полза. Това е друго сериозно нарушение на Правилника, който НЕДОПУСКА това!
  3. 3.       По едното одобрено от комисията предложение се иска МОСТОВО финансиране.

Мостово финансиране се иска, когато например НПО е спечелило проект по европрограма и няма възможност да събере необходимият финансов ресурс за самоучастие, който ще бъде възстановено. Т.е. необходими са в общ смисъл заемообразни средства.

В правилника изрично е посочено, че подобно предложение трябва да бъде придружено от Декларация за възстановяване на средствата, по образец  приложение 4.

Естествено, назначената от кмета Комисия не се е съобразила с Правилника и го е нарушила, като е допуснала до разглеждане предложението.

 

 

Днес, отново влизат същите предложения с една единствена промяна – неясно кой и как е намалил сумата от 3200 лв. на 3000 лв.! Това се случва не по решение на определената със заповед на кмета Казанджиев комисия, а неясно от кого и как, което в превод е своеволие на някой!

Радващо е, че тази сутрин на комисии, двете предложения не са минали и съветниците с позиции са защитили обществения интерес и са спрели предложения, категорично нарушаващи правилата.

Изникват обаче въпроси:

  1. Кои са хората в комисията, които са допуснали до разглеждане и на това отговоре са одобрили предложенията?
  2. Каква отговорност ще понесат за некомпетентността  си?
  3. Докога кмета ще назначава «правилните» хора в комисиите, след като в предишната сесия на проектни предложения, член на комисия от едно НПО одобри предложения на колега от същото НПО!

 

 

Защо всяка добра идея трябва да бъде прецакана, поради лични интереси,  некомпетентност и неграмотност,  г-н Казанджиев?