kmbg311141Иво Райнов

Снощи купчинки с непочистен сняг  все още трасираха кратката дължина на пешеходната зона в Ловеч, та чак до площада преди кметския кабинет. Днес започнаха да изчезват бавно, превръщайки снежното си тяло в мръсна кал. На шестия ден след съботния снеговалеж. До вториничната вечер гражданите трябваше да слаломират между купчинки клонки, складирани на редица места по същия пешеходен участък. Големите почупени от бурята клони пък престояха до понеделник. Нормално, в събота и неделя грижата за гражданите почива заедно с фирма „Еко“ . Почива и отговорността на кмета. Заяждам се, нали? За някакви си двадесет-тридесет клона и малко сняг оставен на самотопене.

Всъщност какво са четири – пет дена неудобство за пешеходците. Та  те са свикнали да бъдат внимателни. Например в прескачането на стотиците разбити плочки по същата тази пешеходна зона. Всеки месец прибавя по десет- петнадесет руини в най-представителната част на града.  Цяло изкуство е да минеш след дъжд без окалян панталон или опасна контузия след спъване. И ако клонките все пак ги отнесоха след седмица назландисване, за козметичен ремонт на „стъргалото“ няма и помисъл. Пак се заяждам, разбира се. Какво са някакви натрошени плочки, може и да те наплискат, ама нали  има къде да стъпиш.

В Червен бряг се жалват, че трудно стъпвали. Кварталът бил осеян с дупки – черни, тъмни и неразпознаваеми. Трай  бабо за хубост!   Бай да не скочиш в някоя от дупките.  Както се случи преди седмица, когато автомобил потъна в необозначена дупка. Вече става традиция. През пролетта беше в Гозница, днес в Червен бряг. Да се готвят следващите квартали, предвидени за разкопаване. Казват, че в обществените поръчки не била записана грижата за хората, та затуй забравяли да обозначат изкопите. Сигурно е тъй, щото вижда се нямат нужното оборудване та трупат „предпазни“ клонки върху ямите. Сещам се каква хубава обозначителна и предпазна дейност щяха да свършат онези яки клони съборени от снежната буря по  пешеходната зона, ама ги разфасоваха и пратиха по предназначение. Усещате ли, че не  само се заяждам, ами направо манипулирам гражданството, като правя от мухата слон. В края на краищата в „Червен бряг“ има десетки  дупки, стотици автомобили и само един пропаднал.

„Червен бряг“ може и да прилича на швейцарско сирене, ама на лято ще блесне като кметски ПиАр. Какво да кажат в „Дикисана“, където от десетилетие живеят между ямите на ерозираните улици или в „Младост“, лишен от нормална инфраструктура (тротоари, междублокови пътеки, здрави улици) „по рождение“? Прекалявам, не мислите ли?  За всичко това трябват пари. А общината има толкова много финансови ангажименти – кофинансира сцена в реката, купол в руините на крепостта, порцеланови рекламни чаши… При такива важни начинания парите за ежедневните удобства недостигат.

Тази вечер приключва избора на кмет на годината. Ето заради такива заядливци като мен Ловеч няма да бъде сред призьорите.  Хора, които виждат само дребнавото – непочистения сняг, непреместения клон, разбитата плочка, необезопасената дупка, разрушената улица. Какво да се прави аз живея с илюзията, че кметът е избран да служи на гражданите. Простете ми ако съм наивен, но си мисля, че гражданите се вълнуват точно от тези банални неща – удобството и сигурността да се движат, пътуват и живеят.

7 коментара

  1. “Ликуй народе! Ганьо пак е твой!
    Уцелил си съдбата безпогрешно!
    И утре,щом от глад надигнеш вой,
    спомни си за падението днешно”!

    https://www.youtube.com/watch?v=4FtGAPpMNyE

  2. Значи викаш по конспиративни причини нашите нелегални управници страдащи и от кому-нистическо полудяване не искат да си признаят кой им е най-големия ятак.

  3. Със сигурност всеки може да изброи поне още 100 причини без да повтаря автора.
    Освен констатациите всеки от нас трябва да осъществи своя контрол и върху кметска и общинска институции /и не само/. Останалото е в сферата на безпредметно мрънкане. И те така

    1. Точно така е.
      Всеки трябва да си влезе в ролята,която му е отредена по закон.Правила има и начини за въздействие и контрол има.Ама е по-лесно да мрънкаме,вместо да си изпълним задълженията за осъществяване на контрола над местната изпълнителна власт.Е,затова ще си лаем,а керванът…..нататък го знаете.

  4. Още ли има хора тук ? Бегом към София,новина от последните минути – жена се самозапали пред Президентството,да ви звучи познато ?

  5. Не,че и аз се заяждам но забравихте нещо комплекс Космоса там гледката и аромата са страхотни и това е на центара а стръхът да не падне стакло на главата ти е не повторимо изживяване.

  6. Може да си нямаме кмет на годината, но пък догодина ще си изберем отново нашия кмет.

Comments are closed.