magistrala1912141Вече започнаха дейности по съгласуване на нов етап за изграждане на АМ „Хемус”, обяви вчера на брифинг областният управител на област Ловеч д-р Мадлена Бояджиева. „Във връзка с изработването на идеен проект и парцеларен план за проект „Доизграждане на автомагистрала „Хемус“ (Етап 2), с писмо от 8 декември т. г. е постъпило искане от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ за съгласуване на трасето на АМ „Хемус“.

„Както е добре известно към момента са изградени участъците София – Ябланица и с. Белкопитово – Варна. Вече е съгласуван и първият етап, като се очаква работата по него да започне през следващата година. Доизграждането на магистралата ще осигури свързването на градовете Плевен, Ловеч, Велко Търново, Търговище и Шумен и ще бъде източно-западната връзка на Северна България с пристанище Варна. Всички сме наясно, че e от решаващо значение за цялостното социално-икономическо развитие на Северна България – в това число и на нашия Северозападен район, както и за търговските отношения със страните от Черноморския басейн”, подчерта д-р Бояджиева, като акцентира, че този голям инфраструктурен обект е приоритет за правителството.

Етап 2 от проектирането и строителството включва 3 участъка с обща дължина 85 км, като започва от път II-35.

Предстои провеждането на заседание на Областния експертен съвет по устройство на територията за съгласуване на новия участък от трасето на АМ „Хемус“. С цел осигуряване на публичност на интернет страницата на Областна администрация ще бъде публикувана карта на проектираното трасе, обясни още областният управител.