zarezanlovech1402151Очаквам и в област Ловеч да бъдат инвестирани средства от бюджета на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в страната, който е в размер на близо 134 млн. евро за периода до 2018 г. Това зависи само от предприемчивостта на хората, избрали за свой бизнес отглеждането на лозя и производството на вино. Това каза в лозовите масиви на „Винал“ АД зам.-областният управител на Ловеч Георги Терзийски. Той бе днес на Трифон Зарезан сред хората, които се грижат за насажденията край ловешкото село Българене и заедно със собственика Валентин Шотев и стопанина им Росен Даскалов зарязаха младото лозе по стара традиция.

Макар празникът да предполага само весело настроение, а то бе в изобилие, Терзийски проведе сериозен разговор с домакините си за целите на мерките по Национална програма за подпомагане на сектора до 2018 г.

zarezanlovech1402153„Адмирирам упоритостта на екипа на „Винал“ АД, който с много търпение увеличи площите на своите лозя, а виното, което произвеждат с етикет със символа на Ловеч Покрития мост ни доставя истинско удоволствие не само когато ни носи много награди. Освен заслуженото признание, те правят много повече – осигуряват поминък за хората от малките населени места“, каза в поздравителното си слово Терзийски.

Той подчерта, че държавата предвижда чрез националната си програма да се работи за увеличаване на представителността на българските вина, за нови пазари и засилване на търговията с възможности за износ на вина с гарантирано качество, както и за подобрения на производствения потенциал, като по този начин се постига повишаване на качеството на суровините. По думите на зам.-областния управител акцент в програмата е и поддържането на лозя, насочени към производство на качествени и био-вина, минимизиране на разходите на гроздопроизводителите и осигуряване на известна стабилност в икономическата ефективност, което се отразява позитивно в социален контекст и допринася за устойчивостта на лозаро-винарския сектор.

zarezanlovech1402152„В Националната програма е предвидено още повишаване конкурентоспособността на производителите на винено грозде, възстановяване на равновесието между търсенето и предлагането на пазара на вино, предотвратяване на пазарните кризи“, подчерта още Терзийски.

По думите му Областна администрация заедно с Областния информационен център ще подпомагат всички предприемачи от малкия и среден бизнес да бъдат своевременно информирани за възможностите за финансиране.

„Всички представители на бизнеса са добре дошли при нас, кабинетът ми е отворен, защото те са тези, които могат да задържат хората тук, като им осигурят работа“, призова зам.-областният управител. Той цитира откривателя на пеницилина Александър Флеминг, който е казал: „Пеницилинът лекува, но виното прави хората щастливи“. „Да е берекетна тази година, да направи и вас -производителите, и нас –потребителите щастливи“, пожела Георги Терзийски.

zarezanlovech1402157После празничната част всички заедно зарязаха 2-годишното лозе. „Винал“ АД има вече 2500 дка лозови насаждения, като фирмата предвижда да увеличи и тази година площите. Целта на фирмата е да възроди славата на традиционния сорт Гъмза.

1 коментар

  1. Абе очаквате,ама, много трудна работа. ……

Comments are closed.