Plenerlobech2010141Зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков откри днес втория студентски архитектурен пленер-конкурс. Той приветства с добре дошли участниците във форума и им пожела ползотворна работа. Деветашката пещера е ценен обект за нас, затова сме особено удовлетворени, че млади хора като вас ще ни дадат идеи как да я превърнем в привлекателна туристическа дестинация, подчерта Петков. Зам.-кметът Младен Младенов изрази увереност, че щом пленерът се провежда вече за втори път, при това по едно и също време, е голяма вероятността за трето издание, а „това означава, че ще се превърне в традиция, каквато е целта и амбицията на община Ловеч“.

Идеята на общината да събере млади необременени мислещи хора аплодира директорът на Регионалния исторически музей Капка Кузманова, която посочи, че „ние, ловчалии, така сме свикнали с нашите забележителности, че сме престанали да ги забелязваме“. А Ловеч е прекрасен град, обичан от туристите, каза Кузманова и съобщи, че от началото на годината досега посетителите на обектите на музея в общината са 60 хиляди.

Като добър старт определи инициаторът на пленера – главният архитект на общината Силвия Средкова – Аласбахи, вчерашния тиймбилдинг, на който студентите са се опознали и са сформирали екипите, а и са запознали обществеността с идеята на пленера, който тази година се провежда на тема „Благоустрояване и развитие на Деветашката пещера като туристическа дестинация“.

Plenerlobech2010142Средкова обяви конкретната задача – предлагане на общо устройствено решение, включващо благоустрояване, изграждане на съпътстваща инфраструктура до пещерата – транспортен и пешеходен достъп, паркиране, изграждане на посетителски център, който да включва представяне на обекта по подходящ начин, зала/място за презентации, експозиции, игри и занятия с ученици, провеждане на събития и други, насочени към природната забележителност, но изнесени извън нейната територия. Обектът има значителен потенциал за развитие и точно за това е необходимо изграждането на допълнителна посетителска инфраструктура. Именно в това си намерение общината ще реализира идеята на спечелилото конкурса предложение.

Ловеч е домакин на студентския архитектурен пленер-конкурс от вчера до 24 октомври. Организатор е община Ловеч, а медиен партньор в. „Строителство Градът“. Участват 15 студенти по архитектура и 5-има по ландшафтна архитектура. Днес те започват работа, разпределени в пет групи. На тяхно разположение като консултанти са преподаватели, архитекти и паркостроители. В петък, 24 октомври, ще бъде публичното представяне на работите им (10 ч., заседателна зала на общината). Тогава ще се състои и награждаването.

Деветашката пещера е природна забележителност, попада в границите на две защитени зони от НАТУРА 2000. Паметник на културата е – недвижима културна ценност от национално значение. На територията ѝ се намират археологически находки от средния палеолит (70 хил. г. пр. Хр.), новокаменната, каменно-медната, бронзовата и желязната епоха, римския период и средновековието. Предоставена е за управление на общината от Министерския съвет през 2012 г. и е популярен туристически обект от национално и международно значение. Тази година е включена в списъка на „100-те най-значими туристически обекта в България“ въз основа на споразумение на община Ловеч с Българския туристически съюз.