alonsodenko2108141Иво Райнов

Няма виновни за убийството на Алонсо. Ягуарът се оказал на грешно място в грешно време. Оказал се непреодолича заплаха. Защото някой го е изпуснал. Защото оградата е нарешетена от дупки. Защото зоопаркът няма адекватно оръжие и план за действие при подобни ситуации. Няма и лиценз, но това е друга тема.

Когато съобщих новината  познати  въкликнаха почти единогласно „Нима си очаквал друго?“. Не, не съм очаквал. В този град няма виновни. Никога и за нищо. За разграбеното и разбито общинско имущество. За неизгодните сделки по приватизация. За натрупаните задължения от политически и семейни прятели. За некачественото изпълнение на обществени поръчки. За безсмислени проекти, в които потъва общински ресурс. За демографската катастрофа. За обидените и прокудени млади хора. За потъналата в задължения общинска болница. За лунния пейзаж по улиците. За забравените хора в крайните квартали. За смешните назначения на некомпетентни, но огладняли приближени. За отклонените средства в частни джобове. За нарушенията на правилата по европейски проекти. За санкциите по същите нарушения. За автомобилите, които нахално кръстосват пешеходните зони. За разбитите плочки по същите пешеходни зони. За недостига на лекари. За липсата на денонощна аптека. За неизпълнените обещания. За порутените  или закрити басейни. За наркотиците, които се продават пред училищата или нощните дискотеки. За руините на летния театър. За затворените  кинозали. За растящата задлъжнялост на общината. За обраслата в гори река. За загиналия професионален спорт. За непроходилия масов спорт. За линеещите училища. За образователната сегрегация на ромите. За купените гласове по време на избори. За купените съветници по време на заседанията. За парите, с които гражданите разплащат всяка от изброените невинности.

Невинността е удобно определение. За всяка има прокурор или съдебен състав. И една пушка, която да стреля  в момента на непреодолима опасност.  Рядко убива ягуари. Ежедневно отстрелва души, вяра, надежди. Естествено виновни няма. Заблудени  души  на грешното място в грешното време.

1 коментар

Comments are closed.