ezikovasad105132Група ученици от Гимназията за чужди езици в Ловеч ще присъстват на заседание на Административния съд в Ловеч. Поканата е отправена от председателя на съда Габриела Христова по време на посещението на ученици от училището в Деня на отворените врата в съдебната институция. Идеята е младите хора да видят на практика как прочита едно заседание.

Двадесет десетокласници от Езиковата вече посетиха Административния съд на 29 април в Деня на отворените врата.  Това са ученици от английските паралелки, които изучават философия на правото, и са със специални интереси по тази тема, обясни Цонка Накова, преподавател по философия. Тя посочи, че посещението в Административния съд  е продължение на заниманията по проект „Демокрация и човешки права“, който се реализира пилотно в Езиковата гимназия с подкрепата на вицепрезидента Маргарита Попова. Първият етап на проекта бяха лекциите и дискусиите по човешки права и демокрация, които  се водиха от 15 до 19 април от Улрике Шулц, специалист по европейско и конституционно право в университета в Хаген. Тогава в проекта бяха включени ученици от паралелките по немски език от 9 до 12 клас. Идеята е вторият етап на проекта да обхване ученици, които изучават други езици.ezikovasad105131 Следващата група, която ще работи по този проект, е с ученици от паралелките с изучаване на френски език. Те ще посетят и заседание на Административния съд в Ловеч.

Изключителен интерес сред ученици в Гимназията за чужди езици предизвика и посещението в Народното събрание на 25 април.  Групата бе от ученици от клубове по проект „Успех“ – дискусионен клуб „Човешки ценности“ с ръководител Цонка Накова, клуб, който обединява ученици с интерес към етиката на поведението с ръководител Татяна Колева, както и два клуба, свързани с работа с информационни технологии и „Немски език за знаещи и можещи“ с ръководители Детелина Проданова и Румяна Маринова.  Представител на пресцентъра на парламента разказа историята на институцията, разведе учениците във всички зали, както и в Клуба на депутата. Най-атрактивно бе мястото на председателя на Народното събрание и затова младите хора  предпочетоха да се снимат там.

Посещенията в различни институции е много добра възможност учениците да се запознаят с дейността им, това ще помогне и за по-добрата професионална ориентация на младите хора, каза преподавателят по философия Цонка Накова.

1 коментар

  1. Дано им покажат и как изкарват виновен потърпевшия дето се е оплакал. Ма това си е практика на всички.

Comments are closed.