fbpx Skip to content

Египет – вълшебни пейзажи и два постоянно сменящи се свята

egipet2406151Даниела Балабанова

Египет – вълшебни пейзажи и два постоянно сменящи се свята. А също и блян, безкрайност, копнеж, устрем, спокойствие, любов, самовглъбеност, блаженство, опиянение – може би тези емоции бушуват във всеки, който за пръв път се потопи в приказката, наречена Египет.

Едва ли има човек, който да не знае историята на Древен Египет. Чувството обаче е неописуемо, когато се докоснеш до всички културно-исторически ценности и изпиташ разнообразни емоции от срещата си с храмовете, музеите, пирамидите, свещената за египтяните река Нил, кристално чистата вода на Червено море, специфичният мирис на пустинята.

Пътешествието ни в африканската приказка започва от пирамидите в Гиза, където до края на годината е планирано пълното модернизиране на лазерното шоу “Звук и светлина”. Намеренията са целият район около пирамидите да се развие и през 2016 г. зрителите да видят съвършено ново съвременно представление.

Първото лазерно шоу, ориентирано към чуждестранните туристи и протичащо на много езици, е пуснато през 90-те години на миналия век. Чрез светлинни прожекции на пирамидите и сфинкса представлението разказва за историята на Древен Египет.

Златната маска на Тутанкамон – символът на Египетския музей в Кайро, предстои да бъде реставрирана през август. Тя е открита в недокоснатата от ловци на съкровища гробница в Долината на царете в Луксор от англичанина Хауърд Картър през 1922 г.

 

egipet2406153Кайро не е обикновен град – два свята постоянно се сменят

Кайро не е обикновен град. Различността идва от това, че постоянно пред погледа на туриста се разкриват различни взаимноизключващи се картини. Редуват се красиви сгради, най-често с богата историческа и културна стойност, с грозни кирпичени къщи или недостроени кооперации, без покриви и прозорци. Два свята постоянно се сменят пред погледа на туристите, а това засилва интереса.

Освен културните, религиозни и архитектурни забележителности, на които Кайро безспорно е богат, в египетската столица човек може да открие невидими за простото окото неща. Този град никога не спи. Дори в късните часове трафикът е оживен, магазините и кафетата са пълни с хора, които пият кафе или чай, пушат наргиле и гледат телевизия.

По улиците са застанали дребни търговци, които предлагат ядки, плодове и различни кулинарни изкушения, от които се носи аромат. Свирещи клаксони на автомобилите ни съпътстват в града, където знаем, че няма правила за движение.

egipet2406158Шумно е и от веселата музика, идваща от корабите, плуващи по река Нил. Неизменни спътници в обиколката ни са търговците на сувенири. С тях определено човек изпробва както търпението, така и способностите си да се пазари. За малко пари можеш да се снабдиш с подаръци за близките си, а също да се снимаш на кон или камила.

А дойде ли време за хапване, туристите могат да опитат вкусни морски деликатеси, арабски питки, пастет от хумус и какво ли още не. Хората тук излъчват спокойствие, добронамереност – всички са изключително гостоприемни.

Въпреки усложнената обстановка в Египет, не се усеща напрежение и сякаш свикваш с разположените на къси разстояния контролно-пропускателни пунктове, с проверките на влизане в хотелите, музеите и други обществени сгради.

След нападението в Луксор в началото на юни египетските сили за сигурност засилиха по нареждане на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси присъствието си на ключови туристически обекти, сред които са и древните паметници.

egipet2406156Египетският туризъм разчита и на повече туристи от България

Пред български журналисти в Кайро египетският министър на туризма Халед Рaми каза, че през първото тримесечие на тази година около 2500 българи сa почивали в Египет. Той призова повече българи да посетят Египет и да се възползват от възможността да съчетаят културния с развлекателния туризъм.

Египетското правителство възнамерява до 2020 г. да увеличи приходите от туристическия сектор до 26 милиарда долара и се надява тогава да привлича по 20 милиона туристи годишно. За да постигне тази цел кабинетът предвижда амбициозен проект за развитието на курорти като Хургaдa и Шaрм ел Шейх, заедно с рекламнa кампания, която започва през ноември и дрaконовски мерки за сигурност.

 

© 2008 Ловеч днес - новини и коментари Сайтът е собственост на "Иванов Комюникейшънс" ЕООД Всички права запазени