Иво Райнов

Преди две седмици попитах има ли ловешка енергия в отстраняването на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. Риторично. Днес отговорът прозвуча в националния ефир. „Какви интереси засегна министър Петров ?“ „Ха, хубав въпрос. За тези шест месеца освен текуща работа и няколко загасени пожара екипът на министерството позатвори и някои кранчета, през които изтичаха нашите обществени пари за здраве.

Ето например в две болници, които бяха пред разруха установихме бизнес практики, които са далеч от добрия бизнес, не говоря за здраве. Тези практики бяха предадени на прокуратурата. Съгласете се, че това не е приятно“. Признанието е на заместник-министър Ненков, който днес си тръгна от министерството заедно с останалите заместници.

И така професор Николай Петров, д-р Мирослав Ненков, д-р Лидия Нейчева вече не управляват здравеопазването. Хората, които направиха много за овладяване на разруха в ловешката болница. Не се уплашиха да кажат истината, да посочат виновните и да ги дадат на прокуратурата. Д-р Ненков няколко пъти повтаряше, че договорът с„Кардиолайф“ е източвал болницата. Днес отиде още по-далеч, макар да не спомена имена. „ В една от тези две болници (б.а. Враца и Ловеч) местната общност, местната власт не си мърда пръста. Веят едни големи знамена и казват, че искат болница, но лобират за частно заведение“. „В един град, в който частна болница задушава държавната идва един депутат и лобира пред министерството и касата за частната“. Гнусни игри с парите за обществено здравеопазване.

Преди две години, когато държавната болница е била точена и съсипвана бившият кмет се беше заел да осигури на частната лаборатория „Кардиолайф“ сградата на стоматологията. Обществените протести осуетиха намеренията. Сега министърът ни казва, че местна власт и депутат удрят рамо на частно лечебно заведение. Може би същото.

От днес хората, които разказаха истината и положиха усилия да защитят обществения интерес си отиват. Всички други остават.

3 коментара

Comments are closed.