Еленка Щерева

Дядо Коледа вече пристигна в село Йоглав, Община Ловеч. Жителите на селото го посрещнаха на площада и веднага го включиха в празнично хоро.

Десетки йоглавчани, гости и минувачи се събраха да споделят заедно дългоочаквания миг. Най-радости бяха децата, очакващи сбъдването на пожеланията от коледните си писма.

Тържеството откри кметът на Йоглав Ирена Георгиева с “Добре дошъл“ към Дядо Коледа и пожелание към всички за весели коледни и новогодишни празници. После добрият старец отвори огромния чувал.

Първият символичен подарък беше за кмета – метла, с пожелание да измете с нея лошотията от селото, ако има останала такава, каквито са мързелът, злобата, завистта и омразата. Както и пожеланието всички да са задружни и сплотени, за да бъде тяхното родно място желано и приятно място за живеене.

Последва раздаването на подаръци на малки и големи. Най-нетърпеливи бяха малчуганите, които, доволни от изненадите, пяха на дядото песнички, рецитираха стихчета. Публиката радостно аплодираше техните изпълнения.

Организаторите на празника – кметство Йоглав, читалището и Клубът на инвалида, бяха подготвили за всички деца торбички с коледни шапки, балони и лакомства, а за всички зрители имаше сладка коледна почерпка. С музика хората изпратиха Дядо Коледа, като му обещаха, че следващата година хорото ще е още по-голямо, сърцата ще са още по-топли, децата още по-засмени и щастливи.