sostra2208131Вчера, 21 август,  на свое заседание, Министерският  съвет  взе решение да предостави  за безвъзмездно управление на Община Троян на недвижима археологическа културна ценност  “Антично селище “СОСТРА”.

            След близо 7 годишно очакване на Община Троян, Министерството на културата съгласува “ Подробен устройствен план и План за застрояване на Археологически обект “Кастел Состра”, община Троян”.

            Кастелът притежава  статут на недвижима културна ценност и е обявен за археологически паметник на културата. С протокол на междуведомствена комисия, назначена  със заповед на министъра на културата / 2007г./, бяха определени границите и режимите за ползване на територията и охранителната зона на   “Римския кастел Состра”, разположен в землището на троянското село Ломец.

            Община Троян възложи изработването на Общ устройствен план, с обхват границите  на археологическия обект, І-ва и ІІ-ра охранителни зони.  Планът изцяло е съобразен с предписанията на комисията, като намерението на  Общината е да осъществи подход от главния път, паркинг за посетители и посетителски център. За тази цел тя възложи изработването на Подробен устройствен план и план за застрояване на архитектурния комплекс, който вече след близо 7 годишно очакване, е съгласуван  със Становище на МК от 26.07.2013г.  С плана се постига   цялостна концепция за  развитието на “Состра”, като се създават оптимални условия за осъществяване на бъдещите инвестиционни намерения на Общината.

            Предстоят следващите фази на проектиране – съгласуване на задание и изработване на идеен проект за строителство на пътна връзка и паркинг с всички удобства, заедно с информационен център в близост до Източната крепостна стена.