nap103121Радосвета Коева НАП

Лицата упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, едноличните търговци, собствениците или съдружници в търговски дружества , физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества и  регистрираните земеделски производители, които  са избрали да се осигуряват само във фонд “Пенсии”,  т.е. не се осигуряват за болест,  могат  да изберат за 2014 г. да подадат еднократно декларация образец № 1, вместо да подават всеки месец.

Това става като при попълване на декларацията в т. “12. Вид осигурен” впишат код 22 и я подадат в срок до 25 февруари.От тази възможност могат да се възползват  само тези, за които осигуряването продължава от предходната година или е възникнало от първи януари. Декларацията се подава до 25 февруари за всяка календарна година с данните за януари.

Повече информация за осигуряването на самоосигуряващите се лица има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации могат да се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на  номер 0700 18 700.