Заместник -кметът на Община Ловеч инж. Ивелина Радевска прие този следобед в залата на Общински съвет – Ловеч, 60 доброволци от пет страни, които гостуват в града ни  по линия на международен  младежки обмен. Младежите се запознаха с кратка визитка на общината и изгледаха късометражния филм „Паметта на водата“, който е с превод на английски език.  Презентацията и филмът бяха изпратени с ръкопляскания, след което гостите споделиха своите впечатления. Всички изказвания от различните страни подчертаваха колко са впечатлени от срещите си в Ловеч и региона. Девойка от Италия разказа, че тук за първи път е засадила дърво и пак ще се върне, младеж от Испания пък вече беше станал фен на футболния „Литекс“ и носеше оранжева фланелка. Младежите споделиха и забележката, че в музеите има много малко надписи на чужди езици. Всички обаче бяха категорични, че пак ще се върнат в Ловеч.

В продължение на десет дни (1 – 10 април) младежите участваха в разообразни срещи на тема „Доброволчеството като път за професионално ориентиране на младите хора”.

В последния работен ден те бяха гости на Община Ловеч по покана на кмета на Общината Корнелия Маринова, която не успя да присъства поради служебен ангажимент извън града. Общината обаче им направи приятна изненада – безплатно посещение в зоопарка на Ловеч.

Организатор на обмена е сдружение „Екомисия 21 век“. Основната  цел на проекта е популяризиране на интерактивни форми на работа за професионално ориентиране на младите хора, чрез обмен на добри практики в областта на доброволчеството. Участниците са от Румъния, Литва, Испания, Италия и България.  Проектът се финансира от Център за развитие на човешките ресурси по програма Еразъм +.