veselinkalchev502151Радка Рашева

Днес, 5 февруари, Веселин Калчев щеше да навърши 85 години. За съжаление на всички, които го познаваха и са работили с него, той си отиде от този свят на 23 октомври 1999 година. Ловешката музикална общественост загуби един добър професионалист, учениците от Езиковата – любимия учител по музика и диригент на ученическия хор, ловешкото гражданство – удоволствието да го вижда с палка в ръка да дирижира поредния концерт на градския хор „Панайот Пипков”.

Веселин Калчев е роден в с. Буковец, Врачанско. Завършва музикално образование в Българската държавна консерватория. Негови преподаватели са известни български музиканти и музикални педагози – проф. Веселин Стоянов, проф. Марин Големинов, проф. Параскев Хаджиев.

През 1954 г. се връща в Ловеч и започва работа в Детската музикална школа при читалището. От 1 октомври 1959 г. Калчев е учител по музика в Езиковата гимназия „Ернст Телман”. Още с първия концерт, както той споделя „битката е спечелена”. Аплодисментите на публиката е високата оценка за доброто представяне на хора.

Успехът го насърчава да създаде още два ученически състава – струнен и акордеонен. През 1962 г. „поради наличието на добър струнен оркестър и добри солисти” поставя оперетата „Наталка Полтавка” от Артемиев. Премиерата е следващата година и преминава при голям успех.

През 1968 г. училищният хор участва на Деветия световен фестивал на младежта и студентите, на Третия републикански фестивал на художествената самодейност (1969), на който печели златен медал, на Седмия републикански фестивал на художествената (1974).   Отзивите за изпълнението на хора и диригента са повече от отлични. За работата си като диригент и педагог през 1995 г. Веселин Калчев споделя „ Голямата ми любов е хорът на Езиковата.”

Бил е диригет и на Градския представителен хор “Панайот Пипков” при ловешкото читалище “Наука”, който ръководи от 1963 година в продължение на близо 40 години.

По инициатива на стотиците му възпитаници и хористи през 2001 година в Ловеч бе създадена фондация “Веселин Калчев” за поощряване на даровити деца.

Признание за дългогодишния му труд е орден „Кирил и Методий”, юбилеен медал „1300 години България”, 9 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала от 6 републикански фестивала на художествената самодейност и десетки грамоти.

6 коментара

  1. Да почива в мир!Той беше и мой учител по пеене в Немската в Ловеч.Красив,с благородна осанка,великолепен гласпо наше време постави “Наталка Полтавка”-в главната роля бе моята съученичка Иванка Райкова.Обаятелен.

  2. Прекрасен Човек беше и страхотен преподавател!

  3. Невероятен човек и музикант! А под негово ръководство още в началото на 70-те години на ХХ век хорът на Езиковата гимназия изпълняваше днешния химн на Обединена Европа с оригиналния текст на “Ода на радостта”, помня го до днес.

  4. Невероятен човек и музикант! А под негово ръководство още в началото на 70-те години на ХХ век хорът на Езиковата гимназия изпълняваше днешния химн на Обединена Европа с оригиналния текст на “Ода на радостта”, помня го до днес.

Comments are closed.