gorov1812131Павлин Иванов

Народният представител от Коалиция за България Димитър Горов, направи вчера анализ на събитията в страната и в община Ловеч през отиващата си 2013 година. Година на разделението! Така в едно изречение описа годината ловешкият депутат.

Разделението започна още в началото на годината с февруарските събития, каза Горов. Протестите, които изведоха една изключително голяма част от българите с един единствен проблем – невъзможността да си платят неотложните нужди сметки в къщи. Това предизвика  предсрочни избори и нова конфигурация в управлението на държавата. Добра или лоша, това е единствената управленска формация в момента, смята народният представител.

Горов акцентира на свършеното за шестте месеца управление на правителството. Според депутата, това е правителството, което е започнало най-трудно управлението си. Досега винаги е имало поне 100 дни толеранс, а кабинетът Орешарски е атакуван още от първия ден.

В началото протестите бяха спонтанни, категоричен съм, предизвикани от едно грешно решение на правителството, каза Горов. След това обаче, протестите промениха своя облик и са изцяло организирани с ясни политически и икономически интереси, които стоят за тях. Тези, които стоят зад протестите, продължават да са анонимни.

В момента оставка е немислима по няколко причини, категоричен е Горов. Първо, става ясно, че всичко свързано с протестите е въпрос на реваншизъм от страна на ПП ГЕРБ и от страна на една групировка около кръга „Капитал“. Тези хора загубиха влиянието си и търсят всякакъв начин да си възстановят управлението.

В тази среда, от чисто финансово-икономическа гледна точка, държавата върви в изключително тежка рецесия, смята Горов, изразяващ се в спад на икономиката. Целият натиск от страна на държавата – задържане на плащания и репресивните действия от страна на МВР при предишното правителство, съчетано със световната икономическа криза, доведоха икономиката в ступор. Икономиката в момента е замръзнало положение, категоричен е народният представител.

За щастие, първото, което се случи при новото управление са първите наченки на растеж през третото тримесечие, информира Димитър Горов. Държавата е започнала да се разплаща с бизнеса по-бързо, връща се по-бързо ДДС, разплатени са поръчани от държавата при предишният кабинет дейности. Натрупани са били близо 1 милиард задължения, сега са само около 180 милиона.

Голямата разлика според Горов за тези 6 месеца е реализирана с Бюджет 2014. Според БСП бюджета е социален, но не достатъчно. 4 години доходите не са вдигани, пенсиите са били замразени, докато сега е въведено швейцарското правило, увеличени са парите за майките, за първолаците. Направена е и първата стъпка за премахване на плоският данък, а именно, възстановяването на данъка към лицата на минимална работна заплата.

Опроверга и тезата на предишните управляващи и на целият десен апарат, че не е възможно намаляване цената на тока, каза Димитър Горов.

Той изтъкна й че, с облагането на ВЕИ сектора, ще бъдат вкарани около 150 милиона лева в бюджета.

Трудно начало на управлението на Пламен Орешарски с мандата на БСП, но начало, което дава надежда за промени в правилната посока – повече държава, която да бъде ангажирана с по-голямата част от българските граждани. Това е обобщението, което депутата от БСП Димитър Горов направи за политиката на управляващите за първите шест месеца от мандата.

Основните управленски и политически цели са две – успешно управление на кабинета  Орешарски и спечелване на евро изборите през 2014 година.

3 коментара

  1. “Такива измамници дори ни се представят като „успешни” политици. Да, ама политикът не работи за себе си, той работи за другите. Ето това е тънкия момент, който удобно се пропуска. И това именно представлява абсурда – ние избираме хора, даваме им пълномощно един вид, пълномощно да търгуват с властта си, с доверието ни, с една дума – с живота ни. – http://saprotiva.org/absurdat-politicheska-klasa/

  2. “Предизборните обещания на БСП за ранното пенсиониране и замразяването на възрастта за пенсия се оказаха прах в очите. Днес с помощта на отсъстващите депутати от БСП и ДПС промените в Кодекса за социално осигуряване бяха окончателно отхвърлени.

    Случайно или не, депутатите от БСП бяха в доста камерен състав в зала при гласуването на предложението за ранното пенсиониране – само 43-ма от общо 84. Коалиционният партньор ДПС отхвърли предложенията още в комисия, а днес депутатите не дойдоха в пленарна зала. Ранното пенсиониране беше подкрепено от депутатите от “Атака”, но в крайна сметка гласовете “за” бяха едва 50. Преди това бе отхвърлено и предложението за замразяването на възрастта за пенсиониране.”

  3. Ко каза? Ко?

Comments are closed.