d-rshopova401151Даниела Балабанова, снимки Ганчо Чурков

Десетки родители организираха изненада в знак на признателност и по случай пенсионирането на завеждащия детското отделение в ловешката болница д-р Наташа Шопова. На 30 декември родители и деца подготвиха парти с много изненади за любимия лекар, лекувал не веднъж децата им. Д-р Шопова без да подозира за изненадата бе доведена уж на семейна вечеря от своите близки в ресторант „Драката” в Ловеч.

„За мен това е повече от изненада, за мен това е признание и аз съм задължена на всеки един от вас, за уважението и почитта, с която ме дарявате“, обърна се през сълзи д-р Шопова към присъстващите. Тя освен много цветя получи и колаж със снимки на част от децата, които е лекувала и за които се е грижела. Изненадана бе и с огромна торта.

„Трудно може да се опише чувството в момента. Много съм щастлива, радостна. Не знам как да кажа „благодаря” на всички тези майки и прекрасните им дечица. Радвам се, че присъствието им тук е израз на добре свършена работа. Винаги съм обичала децата, боледувала съм с тях и с родителите им и съм се радвала, когато оздравеят”, заяви педиатърът.

d-rshopova401152Тя добави, че енергията й за всеотдайните грижи за децата идва от обичта към тях и към работата й. „Работата не ме е уморявала. Уморявала съм се, когато по някой път децата боледуват по-трудно, по-продължително. Поемала съм много рискове, за да са добре децата, да са сред родителите си. Въпреки че работех в болница, знаех, че най-доброто място за лечение на децата е при родителите им вкъщи. Много съм се радвала, когато съм виждала усмивки. По телефона по гласа на майките разбирам как върви лечението на детето. След 40 години от дипломирането ми като лекар и 38 години работа не съм предполагала, че такава признателност ще имам за труда си. Лекарската професия си струва всичките притеснения, безсънни нощи, колебания”, добави д-р Шопова.

Тя е носител на първата награда за най-добър лекар, а през декември миналата година получи от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев почетната значка на общината. По думите й всички тези признания за труда й много са я радвали, но не така както обичта, която усеща от родителите и децата.

Д-р Наташа Шопова е завършила ВМИ – София през декември 1974 г. Не е започнала да практикува веднага лекарската професия, защото е била по майчинство с първото си дете. Началото на професионалната й кариера е като лекар в тогавашната селска здравна служба в Угърчин, от където е нейният съпруг д-р Стоян Паунов. Там тя е работила от август 1975 г. до 15 септември 1979 г. Завърнала се е в роден Петрич, където е работила като лекар в местната болница от октомври 1979 г. до април 1981 г. След това се е преместила със семейството си в Ловеч и е започнала работа в детското отделение на ловешката болница. От 1989 г. до 30 декември 2014 г. е завеждащ-отделението.

 

5 коментара

  1. доблестен човек ,,,който заслужава адмирации за своя професионален път ,дарил много здраве в свяко детско лице,спокойствие за родителите и приятелство за всички останали … пожелавам и щастие ,здраве ,благоденственни дни до дълбоки старини 🙂 🙂 🙂

Comments are closed.