lager20713CВ края на миналата седмица десетки германски граждани положиха венец в знак на почит пред жертвите на комунистическия режим в лагера край Ловеч.  Посещението в България се организира от Федералната фондация за преоценка на диктатурата. Председателят на фондацията д-р Анна Камински заяви, че с цел възстановяване на историческата памет
на обществото за времето на комунизма се организират различни посещения в държавите, пострадали от този режим.

 По време не визитите се вижда как те се справят с последиците от диктатурата, какви институции и организации съществуват в тази връзка. В България й е направило впечатление, че в Националния исторически музей няма почти нищо от този период. Според нея именно в този музей трябва да се покаже обективната оценка на този период и чужденците и посетителите да се запознаят с това минало на държавата.
Пред чуждестранната делегация от депутати от Бундестага, ръководители на културни институции, учени и журналисти бившият депутат и председател на съюз “Истина” Стоян Райчевски припомни историята на концлагера край Ловеч.
Председателят на Надзорния съвет на фондацията Маркус Мекел  заяви, че във всяка страна мъката и страданието на хората в борбата си срещу комунистическата диктатура трябва да бъдат официално почетени, признати и уважени от правителството на съответната страна.

1 коментар

  1. “в Националния исторически музей няма почти нищо от този период”

    А дали в Регионален исторически музей – Ловеч има нещо за този период?
    Г-н Иванов ще ми отговорите ли или да ходя сам да си търся въпросната информация…

Comments are closed.