Десетки вярващи се събраха да се докоснат и помолят на чудотворната икона на „Света Богородица“, която пристигна на 28 октомври следобед в ловешкия храм „Света Троица”. Сред тях беше и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която изчака своя ред в голямата редица от чакащи. Помолих се за благоденствието на жителите в нашата община и за щастливото бъдеще на нашия духовен град, каза на излизане от храма Корнелия Маринова.
Пристигането на реликвата бе отбелязано с продължителен църковен звън на камбаните на „Света Троица”. Иконата, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/, е от 12 век и е най-старата светиня на Българската православна църква. Съхранява се в Рилския манастир.

Изобразена е Божията майка и около нея са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. Иконата е с размери 52 см на 30 см и е почитана като истинска светиня от миряните заради нейните чудотворни и лечебни свойства. Светият образ на Божията Майка се свързва с множество чудеса, като освобождаването на медицинските сестри от Либия през 2007 г. и спасението на Рилския манастир от голям пожар.
Ловчанският митрополит Гавриил, по чиято идея иконата осем дни обикаля в храмовете на епархията, припомни силата на светинята и вярата си, че тя ще помогне и на Ловеч. Той благодари на отец архимандрит Калистрат от Рилския манастир, който навсякъде придружава реликвата и обяснява на хората подробности. Митрополит Гавриил уточни, че в неделя, 29 октомври, за утренята от 8.30 ч., иконата ще бъде преместена в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. В понеделник след утреня, в 10 ч. светинята ще отпътува за Рилския манастир.