denBotev2061517Днес, точно в 12.00 часа, воят на сирените ни накара да се замислим дори за минутка за нашите предшественици – българските герои, дали живота си за Свободата на страната ни. За да ни има днес, за да бъдем независими и горди граждани.

Днес се навършиха 139-годишнината от гибелта на Христо Ботев. Едва ли е нужно да припомняме, че онези смели и истински хора, оставили семейство и близки, са се посветили на каузата за бъдещето на народа ни.

Всяка година, на 2 юни е хубаво, поне за малко, да си спомним от къде идваме и накъде сме тръгнали. Защо ни има нас сега, защо сме свободни и независими, и най-важното – какво правим с полученото от нашите предци.

Днес е и ден за размисъл, време за усещане.

denBotev2061541Преди час, Ловеч почете паметта на далите живота си за свободата на България. Венци за 2 юни пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници от Ловеч и пред паметника на войводата Тодор Кирков поднесоха народният представител Корнелия Маринова, зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков, общински съветници, представители на просветния инспекторат, на Регионалния исторически музей.

 

Ловеч се нарежда на второ място в страната след Тетевен с 9 поборници, участници в четата на Ботев. По случай 135-годишнината от подвига на Ботевата чета преди четири години е открита паметната плоча във Вароша. Предложението за това е на инициативен комитет, основан от граждани на Ловеч и потомци на загиналите.

     Четирима от ловешките четници са загинали на Милин камък на 18 май 1876 г. (по стар стил), двама са били и опълченци. Други двама са изпратени на заточение, само един е успял да се върне.

1 коментар

  1. уви – всичко, което видях точно в този момент на гарата бяха двама “роми”, един възрастен човечец и себе си, които спряхме… хора, автомобили – просто си продължиха… дали щяха да закъснеят с 1 минута :@

Comments are closed.