pss1804121Показният атракцион е по повод 50 години от основаването на отряда

Демонстрацията на Планинска спасителна служба (ПСС) – отряд Ловеч, ще се проведе пред ловешката общественост по повод 50 години от основаването на отряда при подходящи метеорологични условия на 4 октомври /петък/ от 17.00 часа върху сградата на Областна администрация – Ловеч. Показното събитие ще включва транспорт на пострадал човек с планинска количка “Тюрмонт” по отвесна стена с височина 45 м, прихващане на пострадал човек от отвесна стена и последващ транспорт от спасител, евакуация и транспортиране на човек от покрива на сградата чрез алпийски тролей.

Целта на тази демонстрация пред обществеността на града е да се покажат възможностите на планинската спасителна служба за работа при бедствени ситуации и по-конкретно при евакуирането  на хора от високи сгради, поради наложилата се липса на друга такава възможност за тяхното безопасно напускане на служебните им места.

Традиционно отрядът на ПСС – Ловеч, (още от 1987 г., когато сградата е в строеж) демонстрира тези възможности. Тогава, за първи път в България, се евакуират  хора с помощта на хеликоптер.

Допустимото време за извършване на демонстрацията е в рамките на около 40 мин. при предварителна подготовка и отработване на елементите от спасителните техники.

През 1961 г. в Ловеч сред туристическите среди и по време на изграждането на хижа „Дерменка“ в Стара планина е иницирано организирането и подготовката на изявени туристи и алпинисти за планински спасители. Тези вече спасители и още осем други ентусиасти се събират на 29 януари 1963 г. в Ловеч, провеждат учредително събрание и се основава отрядът на Планинската контролно – спасителна служба към БЧК. Вземат се редица решения.

Началото е трудно, както при всички основани дотогава отряди. Със собствена екипировка, която е незадоволителна и некачествена ентусиазмът на основателите не се прекършва, водени от дълбоко хуманните идеи за оказването на помощ на бедстващи планинари и тяхното спасяване.

Постепенно нивото на спасителите се повишава и техните резултати не закъсняват. Отборите, изпращани за участия в републиканските прегледи, почти винаги са в челната десятка, като на два пъти носят и по една купа за взето трето място .

В своята дейност по оказване на помощ, провеждането на курсове и прегледи, както и други инициативи, отрядът на ПСС Ловеч успешно продължава традицията за съвместна работа със съседните му отряди – Троян, Сопот, Тетевен.

В момента членовете на отряда са 16 планински спасители, като 11 от тях са включени в нарядния списък и са квалифицирани за работа на терен.