obsajdanemost25081515Павлин Иванов

Символът на град Ловеч смачка символът на разрушителното управление на Казанджиев!

Покритият мост ще остане в сегашният си външен вид, познат на цяла България и туристите от много страни по света!

Вчера зала 109 на Дом Преслав беше препълнена. Напрегната, заради битката за символа на град Ловеч. Още преди началото на обявеният с начален час 14.00 форум, служителки на Община Ловеч трескаво отмятаха кой от техните хора, подготвени да защитят Казанджиев ще дойде на обсъждането. Без да се крият, в очакване на служебната победа.

Още в началото модератора на форума, след поставен изричен въпрос, обясни, че окончателното решение за визията на Покрития мост ще се реши на база резултата от вчерашната дискусия и след решение на Общински съвет Ловеч.

Кметът беше помолен да декларира изрично, че стой зад тези думи и че гарантира, че това е процедурата за окончателното решение. Казанджиев потвърди пред над 200 човека, пред микрофон и камери.

obsajdanemost25081517В потвърждения на природата си обаче, след като беше смазан на дискусията и беше постигнато съгласие от всички работни маси, без 2, символа на Ловеч остане в съществуващия си вид, Казанджиев за пореден път се отметна от дадената и документирана мъжка думи и ни в клин, ни в ръкав предложи Референдум за визията на моста.

Малко преди Минчо Казанджиев да забрави думите си, арх. Емилия Кръстева сложи точка на дискусията, като публично заяви, че ще оттегли проекта си за белия мост, ще се вслуша в гласа на младите хора на Ловеч и че ще бъде официално внесено за съгласуване само един вариант на архитектите – съществуваща визия на сегашния облицован с дърво мост.

Още преди началото на форума, служителки на общината в кулоарите проверяха за присъствие извиканите от кметската администрация подготвени хора в защита на белия мост, за което може да видите и от снимката.

obsajdanemost25081511Към 13.10 ч., 20 мин. преди началото на официалната регистрация се видя, че кметските хора трябва да заемат 5-6 от местата на всяка работна маса. Служителките обаче бяха притеснени, видимо, от отказа на „инструктирани“ хора да участват и предварителната схема на Казанджиев започна да се пропуква.

Към 14.00 ч. залата в Дом Преслав буквално пращеше по шевовете от хора, като имаше и правостоящи. След като участниците вече заеха избраните места по работните маси, дефицит на хора имаше на масата на т.нар. ловешки бизнес.

Както вече споменах, дискусията продължила над 4 часа, започна с уточняване на процедурата. Модераторът арх. Белин Моллов представи формата и правилата и дискусията започна.

Оказа се, че през цялото време, кмета Казанджиев и неговия екип са лъгали, буквално всички за фактите около обсъждането. Бяха показани 3 становища на Националния институт за недвижимо културно наследство, които бяха много различни всяко едно. Първото е било получено през 2014 г., другите две са от юли и август 2015 г., като всяко едно дава различна версия на фактите, но в нито едно от тях НЯМА запазване на дървеният мост.

obsajdanemost25081523Всъщност, на форума бяха представени САМО два варианта – бял мост и сегашният, без да се даде информация по чие нареждане, кога и кой е наредил промените.

Арх. Емилия Кръстева определено се затрудни да представи своя проект за бял мост и срещна бурното негодувание на залата. Арх. Сергей Денчев много накратко се опита да обясни нещо, което не споделя, но някак си представи версията за запазване на символа на Ловеч в днешния му вид.

Много силни изказвания направиха младите хора от „Ловчанци“, подготвили се добре, с ясна представа за значението на Покрития мост за Ловеч и ясните си тези и логични аргументи спечелиха одобрението на хората в залата. Тодор Иванов, Мирослав Жилевски и техните изказвания буквално взривиха залата.

obsajdanemost25081524Аргументирани и точни изказвания за запазване на символа на Ловеч Покрития мост в сегашния му вид направиха много граждани, занаятчии, експерти и др. Корнелия Маринова се включи в дебата, като показа укриваните от кметската администрация факти и становища, непоказвани на никой от присъстващите. От отговорите на Пенка Николова не стана ясно колко изобщо са заданията, колко становища има, кой ги е поискал и кога. Пълен блокаж!

Иво Райнов обвини Казанджиев, че действа като Ислямска държава, която вместо да пази, разрушава историята и паметниците на културата. Д-р Георги Митев заяви, че ако някой си помисли да променя моста, ще срещне отпора на ловчалии, които да са готови да направят вериги за да не допуснат оскверняването на символа на града.

obsajdanemost25081519От „Общество 111000“ заявиха категоричната си позиция на млади хора, че също са против промяна на визията на моста и изтъкнаха своите аргументи в защита на тезата си.

В дискусията се включиха и арх. Еврев, Данчо Заверджиев, Тошко Магеранов, Иван Арабаждиев и много други.

От всички обаче, най-точни бяха младите хора.

В края на форума се стигна до общото мнение, че моста има нужда от ремонт вътре и отвън, че трябва радикално да се преосмисли неговата функционалност и да бъдат изхвърлени от него всички китайски стоки, нетипичните за атмосферата търговски дейности и Покрития мост трябва да се върне към същността си, условно наречена „Улица на занаятите“.

От всяка маса беше излъчен представител, които заяви становището на работна си маса. Единствено Тодор Магеранов и от масата на експертите твърдо настояваха моста да се преустрои в бял и бетонен и в близък до вида преди сега съществуващият.

obsajdanemost25081516Всички останали работни маси, категорично заявиха, че Покритият мост – символа на Ловеч НЕ трябва да се пипа и сложиха по категоричен начин край на дискусията.

Впечатляващо от работната маса на общинските съветници, Доротея Цанкова и Валя Митева заявиха за ужас на Минчо Казанджиев и Димитър Горов, че те, както и целият Общински съвет ще се вслушат в утвърденото на дискусията становище за запазване на моста и местния парламент ще гласува окончателно и ще подкрепи запазването на символа на Ловеч!

След всичко казано, арх. Емилия Христова с облекчение се обърна към всички присъстващи и заяви, че ще архитектите ще оттеглят предложението са преустроиство на моста даващ му белия облик и ще внесат единствено предложението за запазване на съществуваща визия на моста.

С това изявление, беше поставена окончателно точка на общественият дебат продължил месеци наред в Ловеч и желанието на огромната част ловчалии да се запази вида на моста беше постигнато безапелационно.

obsajdanemost25081512Модераторът Белин Моллов обяви категоричният и смазващ за настоящият кмет резултат, след което човекът в основата на всички проблеми – Казанджиев поиска думата и със заявлението си да поиска Референдум за моста се отмени от документираните си, само преди 4 часа думи, че решението ще бъде взето окончателно от форума и Общински съвет Ловеч.

За пореден път, гражданите на Ловеч прегазиха изправилият се срещу тях настоящ ловешки кмет и твърдо и безапелационно отстояха една чисто ловешка кауза за символа на нашия град.

Има надежда за Ловеч и тя е в младите хора!

Има надежда на Ловеч и тя е в мислещите и подготвени хора, способни да защитават каузи в интерес на миналото, настоящето и бъдещето на нашия град!

12 коментара

  1. Anika Aneva
    референдумът е най-демократичния акт, но да не забравяме , че може лесно да бъде манипулиран и фалшифициран, както се прави с изборите у нас. Но мисля, че нама да има никакъв референдум, това е блъф на кмета, за да излезе от ситуацията. Сега ще видим проектантите Христова , дали ще си оттеглят проекта от институциите. Относно промените, също могат да са неподходящи, за тях няма все още данни ,,моста има нужда от ремонт вътре и отвън, че трябва радикално да се преосмисли неговата функционалност”. Статута и функцията на Покритият мост, не може да се променя, защото е част от групова културна ценност. Единствените промени, които закона за културното наследство-ЗКН, позволява е доближаването към автентичния дървен мост на К,Фичето. Моста и сега е улица на занаятите, в прекрасно състояние, нуждае се от професионална консервация на дървената част. Като се има в предвид ,че на предишните 2 обсъждания, кмета не се съобрази с мнението на Ловчалии,едва ли ще се отметне толкова лесно от ,,усвояването” на средства.

  2. само незнам кой ще го отремонтира ,изгнилите тъмни дъски са страхотна визия в момента,и с тези прехлупени прозорци,вечер все едно го няма този мост,ако си на крепостта виждаш само една огромна дъска през реката

Comments are closed.