Двоен празник отбелязаха на 6 септември в село Малиново, Община Ловеч – Ден на Съединението и 90 години от основаването на НЧ “Събуждане –1927 г.” Близо три часа продължи тържеството в салона на обновената читалищна сграда, една от най-хубавите в общината.
В началото кметът на Малиново Ибрахим Абдиев поздрави своите съселяни по повод двойния празник. Председателят на читалищното настоятелство Добринка Шаркова припомни в доклада си най-важните етапи от дейността институцията. Началото е сложено от няколко учители през 1927 т., сегашната сграда е започната като строеж през 50-те години на миналия век. Наградени с грамоти бяха заслужили самодейци за принос към читалището, както и най-активните читатели на библиотеката.
Гости на тържеството бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов, общинските съветници Росица Маринова и Минчо Казанджиев, старши комисар Милен Маринов, директор на ОДМВР – Ловеч, представители на политически партии.
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова поздрави всички присъстващи и връчи на Добрина Андреева, секретар на НЧ “Събуждане –1927 г.”, поздравителен адрес, знамето на Община Ловеч и цветя.
„Широката дейност на читалището е една визитна картичка на Малиново не само в нашата община, но и извън нея. Бъдете все така здрави, силни и ентусиазирани и ще имате пълната подкрепа и от Община Ловеч. Сигурна съм, че с новите стандарти за издръжка през 2018 г. ще имате още повече възможности“, подчерта в словото си Корнелия Маринова.
Прочетен беше и поздравителен адрес от народния представител Джейхан Ибрямов.
В програмата взеха участие местната фолклорна група „Баби и внуци“, фолклорна група „Росна китка“ от Горан, фолклорен клуб по народни танци от Баховица, както и младата певица от Славяни Симона Стефанова. Местните самодейци изпълниха и няколко хумористични сценки, като изкараха на сцената и един жив петел. Празникът завърши с кръшно народно хоро на площада.