jerusalim2709163Полина Георгиева, ЗДУД в ОУ,,Христо Никифоров‘‘

Приветствам инициативата на Министерството на образованието и науката да организира обучителен курс за български учители в Мемориален център ,,Яд Вашем‘‘ – град Йерусалим,  държавата  Израел.

Щастлива съм, че се оказах сред  класиралите се двадесет и двама педагози в страната и всички заедно в периода 04-12.09.2016 г. посетихме най – святото място на Земята.

Обучението, свързано с историята на Холокоста и антисемитизма е ценно за мен като ръководител на клуб по Гражданско образование в ОУ ,,Христо Никифоров‘‘ – Ловеч. То е интересно и полезно и за моите ученици, с които през настоящата учебна година ще работим в екип  по проект ,, Да живеем отговорно към другите.‘‘

Възхитена съм от гостоприемството на домакините, от професионализма на лекторите, от интерактивните  методи на обучение, с които ни провокираха да размишляваме в посока –  минало и  бъдеще.

Богатите експозиции в музеите са посветени на героите и мъчениците на Холокоста. Спомените на очевидци от този период на еврейската история,  представени чрез интерактивни техники, завладяват, силно въздействат и са незабравими за мен. Горда съм, че гражданското общество в България в далечната 1943 г. спасява българските евреи от депортация и сигурна смърт.

jerusalim2709161За мен беше истинско предизвикателство да представя презентация на руски език за добра педагогическа практика от ОУ,,Христо Никифоров‘‘ – Ловеч.

В продължение на много години преподавам на младите хора за Свещения Йерусалим. Мечтаех си един ден да се докосна до това уникално място – люлка на три религии, дом на три вероизповедания. И ето… пристъпвам в Стария град, ставам свидетел на потоци от поклонници, които се стичат от всички краища на света, за да се доближат до Бог…

Църквата на Гроба Господен – най- голямата светиня за всички християни се извисява на мястото , на което е разпънат, погребан и възкръснал Христос. Атмосферата тайнствено ме обгръща и чувствам, че Божественият дух никога не е напускал това място. Покланям се пред Голготата, коленича и се моля пред плочата на помазването, търся  опрощение пред каменното ложе, върху което е лежало мъртвото тяло на Христос. Усещането за близостта до Бог е просветление!

jerusalim2709164Вълнението не ме напуска и пред Стената на плача. Тук вярващи от цял свят оставят бележки със съкровени желания и отправят молитва към Бог да ги сбъдне.

Поглеждам нагоре и притаявам дъх пред Купола на скалата, облицован с чисто злато, разкриващ изяществото на арабската архитектура.

И никак не ми се разделя с този Свещен район и за християни, и за евреи, и за мюсюлмани…

Ще продължа да внушавам на учениците, че религиите не бива да се използват за противопоставяне на хората.

jerusalim2709162Възхищението ми от тази държава нараства и при посещението на Галилейското езеро, на най – известната река Йордан, на най-стария град в света – Йерихон, на селището сред пустинята – Кумран. А когато се отпуснеш върху водите на Мъртво море имаш невероятното усещане, че то е събрало в силно солените си води тайните на тази уникална култура и модерна държава.

Тук са и най – вкусните фурми в целия свят, които евреите отглеждат в обширни финикови плантации.

Духовно пречистена и емоционално заредена започнах новата учебна година, за да продължа  уверено да водя моите ученици по пътя на знанието, като им разкривам красотите на света и ги вдъхновявам за нови успехи.

1 коментар

  1. Разбрах те. И ти не искаш да учиш твоите ученици какво са правили османлиите тука понеже сегашните ни агресори дето по докуМенти ни се водят съюзници пак са ни върнали в османската империя. Ей на ангарията вече е факт а за такива като мене даже е задължителна и ако не я отработиш правосъдието налага наказания.

Comments are closed.