Bulgaria MapГорски служители на РДГ – Ловеч и СЗДП ТП „ ДГС Никопол” заловиха двама румънци – бракониери на остров Средняка в Дунав край Никополско, съобщи инж. Павли Богдански, директор на РДГ – Ловеч.

На 18.11. 2015г. те извършват проверка на острова във връзка със зачестилите нарушения по Закона за горите – незаконна сеч и транспортиране на дървесина от горските територии на остров Средняка на река Дунав, влизащ в териториалния обхват на СЗДП ТП „ ДГС Никопол”.

От българска страна до острова се достига с лодка, но от румънска страна е изградена сухопътна връзка. По нея често преминават нарушители с каруци и извършват незаконна сеч, като транспортират дървесината към Република Румъния, където я доставят на частни фирми, преработващи дървесина.

Към 15 часа в сряда горските служители, които извършват обход на терена, чуват шум от работа на бензиномоторен трион. Внимателно се насочват към мястото, откъдето идва шумът. На място забелязват 3 конски каруци, с впрегнати по два коня, както и шест лица, които извършват незаконна сеч.

Горските служители успяват да заловят двама от нарушителите, румънски граждани и да задържат един бензиномоторен трион. Четирима от румънските нарушители успяват да избягат, като изоставят каруците и конете. Задържаните 3 каруци и 6 коня са предадени на съхранение на румънските гранични служители. Със съдействието на служителите на МВР – гр. Никопол двамата нарушители са задържани и е образувано бързо досъдебно производство от Районна прокуратура гр. Никопол.