От събота, 8 юли, авариралият мост на път ІІ-35 Троян – Кърнаре при Бели Осъм е отворен за преминаване. За ремонта на авариралото съоръжение държавата осигури 370 000 лв. Областно пътно управление имаше готовност да отвори моста на 10 юли. По разпореждане на министъра на регионалното развитие Николай Нанков той бе пуснат за движение по-рано, а довършителните дейности бяха форсирани през последните дни, макар че и през целия процес на възстановяване се работи усилено, въпреки дните с обилни валежи и лошите метеорологични условия, коментира областният управител Георги Терзийски, който бе близо до строителите и директора на ОПУ Георги Грозданов през цялото време на ремонтните дейности.

Камен мост представлява масивен каменен свод с отвор, изпълнен изцяло от каменна зидария през 1937г. Настилката на пътното платно е асфалтобетон. След възстановителните работи съоръжението има тротоарни конзоли от двете си страни.

При рутинен оглед на пътния участък на 20 март са констатирани деформации по челните стени, незабавно е информиран „Институт по пътища и мостове” (ИПМ) към „Агенция пътна инфраструктура” и мостът е обследван от експерти от отдел „Пътни съоръжения”. Съгласно изготвеното становището са предприети спешни мерки за осигуряване безопасността при експлоатация на съоръжението. Въпреки предприетите дейности и ограничения на 5 април при поредния оглед е констатирано увеличение на деформациите и взето решение съоръжението да бъде затворено за преминаване на всички МПС, като на 13 април движението е пренасочено по предварително съгласуван с Община Троян и РУ на МВР Троян маршрут.

След подготовка на строителната площадка ремонтните работи за възстановяване на Камен мост започват на 18 април.

На 6 юли председателят на УС на АПИ Дончо Атанасов по разпореждане на министър Николай Нанков бе в област Ловеч, за да се запознае със състоянието на пътната инфраструктура. Заедно с директора на ОПУ Георги Грозданов и областния управител Георги Терзийски те огледаха критични участъци, които се нуждаят от рехабилитация и посетиха и Камен мост. На място стана ясно, че съоръжението е почти готово и перфектно изпълнено и може да бъде възстановено движението по него.

3 коментара

Comments are closed.