В Луковит в момента има само 4 случая на болни от Хепатит А деца и те са в болница. Това заяви областният управител Георги Терзийски, който бе в луковитския квартал „Изгрев“ ден преди старта на учебната година, заедно с директора на РЗИ д-р Ивелина Русева, придружавани от кмета на общината Иван Грънчаров и директора на ВиК – Ловеч Данаил Събевски.

По думите на Терзийски целта на посещението има няколко аспекта. Първо да се изясни действителното състояние към момента в града като здравна обстановка, и като проблеми, които трябва да бъдат решавани, свързани с профилактиката на това заболяване.

От друга страна сме тук, за да успокоим както населението на Луковит, така и гражданите, които посещават или имат намерение да посетят района, че всичко е под контрол, нивото на заболеваемостта не е извънредно. Към момента по информация от експертите от РЗИ – Ловеч, заболелите са 4 деца и те са в болница, а всички, които са били хоспитализирани, са изписани здрави, така че няма някаква извънредна ситуация и няма основание за притеснение, подчерта Георги Терзийски.

Директорът на РЗИ д-р Русева каза, че са предприети всички противоепидемични мерки по отношение на заразните огнища, контактните лица,  детските и учебни заведения, обектите с обществено значение, подлежащи на контрол от РЗИ. Извършени са и продължават контролните проверки по изпълнението на мероприятия. Тя изрично уточни, че в инспекцията има регистрирани повече от 100 случая на хепатит А, но това е за периода от месец май до средата на септември 2017 г. Тя подчерта още, че почти всички заболели са от кв. „Изток“, населен само с ромско население.

„Чашата може да е наполовина пълна и наполовина празна. Към днешния ден в Луковит има четирима болни от Хепатит А – това е истината! Това първо не е такава болест, която да е опасна и освен това смятам, че всъщност е възможно във всяка община в България да има 4-ма болни от хепатит“, заяви и кметът на общината Иван Грънчаров. Събевски акцентира, че са направени всички изследвания на водата и те отговарят на изискванията.

Всички болни от м. май до м. септември са лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ Ловеч, като 8 от тях – в Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Георги Странски” в Плевен. Към 13.09.2017 г. в отделението на МБАЛ Ловеч са настанени за лечение само 4-ма болни от Луковит.

По препоръка на епидемиолозите на РЗИ Ловеч, общопрактикуващите лекари от Луковит обхващат с ваксина срещу Хепатит А лица, които не са контактували с болни. До този момент са обхванати над 100 човека. Направени са предписания на детски и учебни заведения, обектите с обществено значение, подлежащи на контрол от РЗИ, поясни д-р Русева. Тя и областният управител посетиха и детска градина „Слънце“, която се посещава и от ромските деца. Там всичко е готово за новата учебна година, а персоналът няма притеснения и очаква децата.

От РЗИ са изготвили и предоставили здравно-образователни материали  “БОЛЕСТ   НА МРЪСНИТЕ РЪЦЕ. Вирусен хепатит тип А“ с текст на достъпен език и снимков материал, относно начините на заразяване и мерките за предпазване от болестта, както и плакат, като те са разпространени  сред населението в квартала и са поставени на всички обществени места. Предоставени са и на здравния медиатор, и на Общината за публичния профил на Община Луковит във Фейсбук.

След посещението днес в квартала и Областен управител, и Кмет, и РЗИ са категорични – място за паника няма, подобни взривове на заболяването се наблюдават периодично, болните са излекувани вече, има само 4 случая в момента на лечение. Луковит може и ще посреща гостите си без притеснение.