bogoiavlenie601138В 11.30 ч. на 6 януари, понеделник, ще се проведе ритуалът по хвърлянето на кръста във водите на река Осъм. Това ще стане по традиция от пешеходния мост на площад „Екзарх Йосиф I”. Преди това от 9 ч. в Катедралния храм „Света Троица” Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Василиева Света литургия, след което (11 ч.) ще освети знамената на Българската армия пред представителна част от Ловеч.

В 11.15 ч. от Катедралния храм ще тръгне литийно шествие до моста, откъдето владиката ще хвърли светия кръст.

Организатори на тържественото честване на Богоявление са община Ловеч и Ловчанска митрополия.

Богоявление, или Йордановден, е третият по значимост християнски празник в годината. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза на земята във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Има и поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. С Йордановден е свързано и друго поверие – че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни.

С празника завършват т. нар. мръсни дни. В навечерието на Йордановден се приготвя третата (последна) коледна вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия. Запалва се и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Бонка, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

По традиция в Ловеч Богоявление се отбелязва всяка година с особена тържественост.

 

4 коментара

  1. Честит празник и от мен на всички, които празнуват днес. Да е живо и здраво името им и да го носят с радост и гордост.

  2. Честит празник на всички!
    Надявам се, тази година да е наистина от 11,30ч., защото миналата година в 11,20 вече беше минало, а информацията беше за същия час, както е сега!

Comments are closed.