Живи са народните традиции на пролетните празници и в по-малките селища на Община Ловеч, където основна роля играят читалищата.

Възрастните жени на село Йоглав се грижат да предадат обичаите на своите внуци, така че децата да знаят как се празнува Лазаровден и Цветница.  В събота в библиотеката на местното читалище „Пробуда 1926 г.“ се събраха малки и големи лазарки, облечени в национални носии, с цветни венчета и с украсени кошнички в ръце. Присъстваха и  много родители и гости на празничната церемония. Пред всички бабите разказаха на децата традицията за Лазаровден и за тяхната символика. Показаха им как се плетат венчета от върбови клонки и поставиха на всяка главичка. А най-големите моми сами оплетоха своите венчета.

Под акомпанимента на игривите лазарски мелодии на местния музикант Митьо Гайдаря всички пяха и играха весело хоро. Ученичката Анелия Христова поздрави присъстващите с хубаво стихотворение. Накрая бабите напълниха лазарските кошнички с яйца и лакомства. След веселието всички заедно поеха към река Осъм, където се проведе ритуалът за Цветница – „кумичене“. На моста се наредиха най-големите моми – Габриела, Преслава и Моника.

После хвърлиха във водата своите върбови венчета. Водата ги понесе заедно, но от  другата страна на моста се показа първо венчето на Моника Лазарова, която беше провъзгласена за кумичка на Цветница в Йоглав. Както се полага, тя поведе празничното хоро сред красивата пролетна природа.

Традицията беше съживена и в НЧ “Зора-1930г.” в ловешкия квартал „Продимчец“.   Жителите посрещаха лазарки, облечени в типични лазарски носии, окичени с венци и цветя. Децата към читалището поздравиха домакините с песни и танци за здраве и берекет, а стопаните ги дариха с яйца, пари, плодове и подаръци.

Читалищният секретар Виржиния Богданова закичи децата със зелени върбови клонки, който после на Цветница трябва да украсят вратите на всеки дом. Така празникът внесе пролетно настроение и много усмивки както сред участниците, така и на жителите на квартала.