Самодейци при Народно читалище „Пробуда 1926“ в с. Йоглав, община Ловеч, събраха населението на Игнажден, за да види възстановка на народната традиция. Този ден се смята от народа за магическо начало на Новата година.
Водещият възстановката Еленка Щерева представи пред тридесетте посетители кратко житие на Св. мъченик Игнатий Богоносец, след което започна същинският ритуал, представен от група самодейци към читалището. По стара българска традиция домакинът в къщата /Георги Линджов/ рано сутринта измита саждите от комина и заедно с метлата ги изхвърля навън, за да няма бълхи и въшки през лятото. Запалва огъня в печката и излиза да загради кокошките в курника с червен пояс, за да не се губят, после ги захранва с варена царевица.
През това време стопанката /Митка Димова/ вече е сварила жито за трапезата, за да има берекет през новата година и започва да меси в нощвите тесто за колачета за всички членове на семейството за здраве. Първата щипка от тестото се суши за цяр. С втората тя прави кръст над вратата против уроки и магии.
Останалото тесто тя разделя на малки топчета и раздава на всички присъстващи за целебни амулети, а и да не се връщат с празни ръце вкъщи. Домакинята избира за всеки член от семейството по два ореха, оставя ги в пръстена паница да стоят до Бъдни вечер, когато по тях ще се гадае за здраве и късмет.
Важен празничен ритуал е чакането на „полазник“ – първият гост в дома /Христо Илиев/, по който се гадае каква ще е годината – богата, здрава, плодородна и т.н. Полазникът пристига с бъклица вино, поздрави и благослови къщата, а по стар обичай домакините го карат да седне върху крина със слама, за да „мъти“ пиленца и да кудкудяка.
Тази сцена предизвиква смях и аплодисменти на публиката. Домакините канят полазника на синията да го нагостят, а после му пеят.
Самодейците изнесоха цял концерт от закачливи народни песни под акомпанимента на акордеониста Стоян Александров. А солистът на ГФ „Югла“ Георги Линжов изпълни няколко песни с акомпанимент на тамбура.
Накрая всички, заедно със специалния гост на тържеството кмета на селото Ирена Георгиева, похапнаха от вкусното жито на домакините и още дълго стояха и споделяха свои спомени отпреди много години за празника Игнажден