В Ловеч – революционната столица на Левски, за пръв ще бъде показана обновената експозиция на единственото у нас пътуващо читалище „Бащино огнище“. То ще гостува на 2 март, като ще бъде разположено пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Експозицията, която е разположена в автобус, е част от програмата на Община Ловеч за Трети март – национален празник на България. Ще може да се посети от 10 ч. до 19 часа в четвъртък. Показан е периодът на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.). По предварителна информация ще има и изложба на фотографа Асен Великов, който представя портрети на българи в народни носии. Привечер е предвидена и прожекция на филм.

Създатели на читалището са Ивайло Шопски и приятелите му, които бяха в Ловеч за събитията по повод 19 февруари т.г. По модерен и атрактивен начин родолюбците съхраняват и предават нашето културно и историческо наследство.

Ивайло Шопски е водещ и на едноименното предаване по „Евроком“, което разказва неразказани истории и изгубени легенди за славни наши герои, занаяти и традиции. Автобусът пък е украсен с ликовете на бележити българи и техни цитати.