Във връзка със Задушница на 10 февруари 2018 г., събота,  Община Ловеч  и ЕТ „МКМ „Михаил Масарлов“ организират безплатен превоз за желаещите да посетят  гробищен парк „Скобелево“.   За тази цел ще бъдат осигурени четири автобуса, които ще се движат по следния маршрут: Централна автогара – Ловеч, спирка на бул. „Цачо Шишков“ , спирка ОББ, спирка „501 стоки“, спирка Салито, кв. „Продимчец“, Скобелево и обратно.

Автобусите тръгват от 8.00 часа от Централна автогара при напълване.

Голямата задушница  се пада в съботата преди Месни заговезни и поставя началото на Великия пост. Известна е и като Месопустна задушница.

Християнската църква е определила този ден за почитане паметта на мъртвите. Раздават се подавки за „Бог да прости“, а в църквата се прави заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите. Камбаната бие за траур, а близките посещават гробовете на починалите, като оставят цветя, преливат с вино, прекадяват го с тамян и оставят запалени свещи. Раздават се чинийки с храна и жито за „Бог да прости починалия“ на всички, дошли на гроба, а също и на други хора на гробищата, дори и на непознати.

6 коментара

  1. Нещо в полза на хорицата без превоз да се измисли.Браво!

Comments are closed.