Десетки венци и цветя на признателност бяха поднесени вечерта на 18 юли пред паметника на Васил Левски в Ловеч, където се състоя гражданско поклонение по повод 180-годишнината от рождението му.  Първият поднесен венец беше изпратен от министър –председателя на РБългария Бойко Борисов, последваха цветя от институции и граждански организации.

Пред най-високия в страната паметник на Апостола се открояваха строеният почетен караул, официалните гости и дошлите граждани и деца.

Васил Левски е феномен, който събира като увеличителна лупа най-важните въпроси, които и днес стоят пред нас като народ, подчерта в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

„Какъв по-голям огън от този, който запали Васил Левски в народната душа? Той е ковач на идеала за свободна България. Той е радетел за бързо въоръжение на народа с пушки и револвери. Той роди традицията свободата да се замества всеки ден като хляба. Нашият Апостол не дойде на празно място. Левски притури огън към огъня. Той продължи делото на Георги Раковски, Панайот Хитов и другите борци за справедливост. И още – той припозна Ловеч, хората на този град, като най-читави и предани на делото. Затова обяви Ловеч за тайната столица на революционното си движение“, каза още кметът на Ловеч.

След нея в словото си Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ подчерта: „Навсякъде в България, където съм бил, се наблюдава един засилен интерес към Левски и неговото дело. От всички хора, от всички партии, министри, кметове, от всички страни и всякакви възрасти  има интерес. Струва ми се, че в заветите на Апостола е скрита идеологията на български дух, на стремежа към свобода, равенство и справедливост. В неговото дело откриваме това, което ни трябва днес.“

Сред официалните гости бяха народните представители Антон Тодоров и Милко Недялков, председателят на Общински съвет Ловеч  Петър Цолов, заместник-областният управител Илиян Тодоров, заместник-кметът Венцислав Христов, представители на институции.

След ритуала пред паметника  гражданите се отправиха към средновековната крепост, където се концерт от възрожденски и патриотични песни като „Вятър ечи, Балкан стене“.

Изпълненията на Смесения градски хор при Ловчанско читалище „Наука -1870“  с ръководител Даниела Павлова и Общинския духов оркестър с диригент Виктор Павлов бяха посрещнати с възторг от публиката, изпълнила откритата сцена.

По-рано вечерта в храма „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“ бе отслужена панихида в памет на дякон Васил Левски.