kraierno1104142Светлана Иванова

На 10.04.2014 г. в гр. Ловеч официално бе открит нов офис на Центъра за кариерно ориентиране създаден по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, съфинансиран от Европейския социален фонд, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013. Процедура BG051PO001-4.3.02-0001.  Центърът се намира в Младежки дом на пл. Тодор Кирков и има за цел да подпомага кариерното ориентиране на учениците от 1 до 12 клас в училищата от област Ловеч.

На събитието присъстваха експерти от ЕОУП при МОН, представители на общинска и областна администрация гр. Ловеч, РИО, ДБТ, ОИЦ, ЦСРИ, директори и представители на училища от областта.

Началникът на Районния инспекторат по образованието г-н Е. Начев, поздрави екипът на ЦКО и връчи на кариерните консултанти международни „GCDF“ сертификати.   Поздрав към гостите отправи и вокална група „Сладкопойни чучулиги“ с ръководител Тинка Симеонова. Извършен бе и водосвет.

Центърът за кариерно ориентиране разполага със “Зала за информиране”, “Зала за индивидуални консултации” и “Зала за групова работа”.

Посетителите могат да получат информация и консултации за структурата и видовете подготовка в училищното образование; институциите в системата на средното и висшето образование. Консултантите извършват психологически изследвания на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование и/или професия и индивидуално консултиране.  В дискусии с учениците по проблемите на кариерното ориентиране консултантите ползват създадените 30 тематични филма, които акцентират върху ключови проблеми при взимането на решение за избор на образование и кариера.