17. поход 4Текст: д-р Дарина Петрова, снимки: Диди Цветанова и д-р Дарина Петрова

От 3 до 9 юли, 2016 ТД “Стратеш”, Ловеч проведе традиционния си летен, детски лагер на х. Дерменка с 28 участници на възраст от 8 до 15 години. Ръководител  бе председателят на дружеството – Светослав Генков, отлично подготвен, възрожденски отдаден на работата си с младите туристи. Организатор бе енергичната Детелина – Диди Цветанова, добър познавач на нашите планини.

Дните в планината започваха с утринна гимнастика в кристалния въздух, топла закуска приготвена в хижата и продължаваха с беседи свързани с географията, защитените територии, парковете и резерватите на Централен Балкан, преподаване на теоретични  знания и практически умения по изграждане на бивак, разпъване на палатки и нощувка в тях, работа с карта, компас и азимут, връзване на алпийски възли, въжен тролей и въжена носилка за оказване помощ на пострадал, походи до близки върхове и забележителности – връх Гердектепе – Огледния връх, резерват Стенето, х. Добрила, х.Певците, връх Дерменка запознаване с билките в планината и правилата за тяхното събиране и използване, традиционните акции за бране на мащерка и жълт кантарион за хижата и почистване региона около нея, много състезателни игри на открито, както и федербал, фризби, народна топка, шах.

27. поход 7Радвахме се на прекрасно, свежо време. Лагерът приключи с викторина за наученото, много награди и разбира се – голям лагерен огън и песни  край него. Събирането на дърва и реденето на кладата бе едно от последните умения, което Слави Генков преподаде на лагерниците. Последният поход от х.Дерменка до Беклемето, завърши с успешно преминаване по атрактивните елементи на въжен парк “Катеричка”. Всички отнесоха незабравими спомени, любов към планината и желание да се срещат отново по високите простори.
И тази година традиционно летния, детски лагер на ТД”Стратеш” бе финансово подпомогнат от Община, Ловеч.
Лятото навлиза в разгара си и предстоят най – желаните дестинации на ТД”Стратеш”  – 5 дневни походи в Рила 16 – 20 юли и в Пирин, Славянка и Беласица 13 – 17 август, 2016. В последната седмица на юли група от най-подготвените туристи  и алпинисти на ТД”Стратеш” ще изкачат първенеца на Юлийските Алпи и Словения – връх Триглав /2863м.н.в./ На 28 август ще се проведе честване 121 години организиран туризъм в България  с традиционното масово изкачване на Черни връх, Витоша. От 3 до 7 септември – походи в Стара планина и празник на х.Дерменка на 3-4 септември.