Възстановиха празнуването на Трифон Зарезан в село Слатина, община Ловеч, след като над десет години не се отбелязваше. Инициативата е на кмета на селото Ваня Стоянова и на местното  читалище „Просвета – 1901 Г.” Гост на празника на 14 февруари бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави жителите с инициативата.

След като празнуващите се събраха на площада на селото, те се отправиха към дома на Веско Цанов, един от най-тачените хора в Слатина. Ритуалът по зарязването и поливането с вино бе извършен в тяхното лозе, а стопанинът Веско бе обявен за Цар на виното. Стопаните почерпиха със сладкиши, мезета и с вино, собствено производство. Кметът Корнелия Маринова ги дари с бутилка местна вино и им пожела здраве, щастие и голям берекет.

Празникът продължи в читалищния клуб, където имаше конкурс за най-добро домашно вино и художествена програма.

„Обичам село Слатина и винаги идвам с удоволствие, но за първи път присъствам на Трифон Зарезан. Радвам се, че идването ми съвпада с възстановяването на исконната българска традиция. Ние като дами нямаме работа в ритуала по зарязването, но поздравяваме мъжете, които разбират от това и им желаем спорна и плодородна година“, каза на присъстващите кметът на Ловеч.

Празникът, посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното, бе отбелязан и в други ловешки села, като Радювене, Абланица, Горно Павликене,  Къкрина и Умаревци. А в ловешкия квартал „Продимчец“ тържество бе посветено на любовта.

14 февруари е сред  най-любимите народни празници. За първи път започва да се чества официално през 1962 г. в деня на св. мъченик Трифон.

9 коментара

  1. Възрастни хора не останаха,а Svetlomir Bojkov пита за млади

  2. Добра сделка: Вино за вино. Ето как звучи – Стопаните почерпиха със сладкиши, мезета и с вино, собствено производство. Кметът Корнелия Маринова ги дари с бутилка местна вино и им пожела здраве, щастие и голям берекет… Иначе картината е ясна. Бъклица, хоро и работещ двигател на Ауди 0001.

Comments are closed.