redcross310132С много стари градски и народни песни, възрастни хора от Ловеч отпразнуваха 1 октомври – Международен ден на хората от третата възраст. Събитието бе организирано от ОС на БЧК –Ловеч по проект „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране на техните права”. В Ловеч проявата се състоя в 11 часа в „Дом за възрастни хора”-с.Сливек.

Идеята бе да накараме и самотните хора в неравностойно положение поне на този ден да се почустват значими, обичани и че има хора, които няма да ги забравят.

redcross310131Ако ние поддържаме една висока активност в тази група на населението, ще можем да разчитаме на тяхната жизненост и тяхната съпричастност към всички възможни проблеми, които ни вълнуват, обясни идеята Цветомира Георгиева, която на днешния ден чества три години откакто пое ръководството на ОС на БЧК – Ловеч. Активното стареене се обуславя от обществената и индивидуална активност на възрастните хора, от използването на новите технологии за информация и комуникация, от участие в различни форми на обучение, чрез насърчаване на любителското творчество, възстановяване и опазване на културно-историческите ценности и предаването им на младите поколения. Солидарността между поколенията е важна психологическа предпоставка за активното стареене. Срещите и предаването на житейския опит между поколенията трябва да се стимулира. Здравеопазването да бъде насочено към поддържане здравословен начин на живот, а не към лекуване на резултатите от нездравословния.Общността на възрастните хора има потребност от информация за техните права, но са необходими и подходи, за да се реализира тяхното участие както в обсъждане на проблемите им, така и в овластяването им при реализация на политики с тяхно участие, обясни още Георгиева.