Възпитаниците на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йозиф Първи“ за 138-ма година се събраха на хълма в Ловеч, за да дадат началото на новата учебна година. За да ги поздравят, дойдоха много родители, бивши възпитаници, гости и част от ръководителите на Ловеч.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова в обръщението си припомни успехите и славата на Езиковата гимназия. Подчерта, че тя е в топ десет на най-добрите училища в страната, че Силвия Стаменова  получи максималните 100 точки  по биология и здравно образование през майската сесия на Държавния зрелостен изпит, че гордост за училището е отличникът на випуск 2017  Мелек Реджеб.В гимназията се проведоха редица събития с национално и международно значение, тя е сред трите иновативни училища на територията на областта. Освен това тук работят невероятни учители с позиция към света, изтъкна Корнелия Маринова и думите й бяха посрещнати с ръкопляскания. Кметът връчи на директора на гимназията Радослав Хитов знамето на общината, като припомни на присъстващи значението на изобразените върху него символи.

Радослав Хитов в словото си поздрави всеки един ученик, „който днес е дошъл на хълма, за който казват, че сбъдва мечти“. Директорът пожела още от сегашния 12 клас да изведе Езиковата гимназия от девето място поне на пето място в класацията топ десет на най-добрите училища в страната.

Негово високо преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил припомни любопитна легенда за знанието, а после отправи молитва за здраве и успех, като поръси със светена вода строените класове.

Поздравителни адреси бяха получени от Милена Дамянова, председател комисия по образованието и науката в Народното събрание, от депутатите Иван Миховски, Калин Василев и Милко Недялков, от областния управител Георги Терзийски, от Еленко Начев, началник на РУО и други.

Заслужилият гражданин на Община Ловеч Найден Ангелов, един от легендарните учители на гимназията, в своето обръщение назова децата тук „златен фонд на България“. Той обяви, че отново ще  дава стипендия за една ученичка в памет на неговата починала дъщеря. Учителят-пенсионер лично осигурява средствата, а изборът на ученичката се прави от училищния съвет.

Тържеството завърши с художествена програма и голямо кръшно хоро, на което се хванаха ученици, учители и гости.

1 коментар

Comments are closed.